Koruna se vrátila k 27,70 Kč/EUR, k dolaru klesla na 21,41 Kč/USD

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Česká měna po úvodním poklesu k 27,80 Kč za euro obrátila směr a posílila. Po 17:00 stála na 27,71 Kč/EUR. K dolaru koruna mírně oslabila na závěrečných 21,41 Kč/USD. K tomu přispělo zpevnění americké měny na světových trzích. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Během dnešního dne se koruna přehoupla přes hranici 27,70 Kč/EUR a dál pokračovala v oslabování až těsně pod 27,80 Kč za euro. Odpoledne sice přišel obrat a posílení, to však zastavila statistika amerického zahraničního obchodu," popsal vývoj na trhu analytik Patrie Tomáš Vlk.

Na domácí měnu podle něj nejprve zapůsobil komentář viceguvernéra České národní banky Miroslava Singera o zvážení možného snížení sazeb. Větší dopad však má nadále vývoj regionu a měn rozvíjejících se trhů, jejichž pohyby koruna víceméně kopíruje, dodal. "Singerova slova jsou nejspíš jen bouří ve sklenici vody," podotkl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

"Domníváme se ale, že koruna má ještě prostor k oslabení," odhadl Pikora. Nová vlna zajišťovacích operací se podle něj zvedne těsně nad 27,80 Kč/EUR. Čtvrteční statistika stavební výroby i pravděpodobné obnovení dodávek ropy z Ruska korunu neovlivní, poznamenal.

Dolar se obchodoval opět silnější. Důležitá statistika zahraničního obchodu USA dopadla příznivě, když deficit nepatrně klesl na 58,2 miliardy USD. Přitom se čekalo jeho zvýšení na 60 miliard dolarů. "Dnešní data tak podpořila dobrou náladu na dolar a ten se pozdě odpoledne pohyboval k euru na 1,2940 USD/EUR," upozornil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK