Eduard Janota se vrací na ministerstvo financí jako náměstek

11.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Náměstkem ministra financí pro rozpočet byl dnes jmenován Eduard Janota, kterého ze stejné funkce odvolal koncem září tehdejší ministr Vlastimil Tlustý. Janota ve funkci nahradil Bohdana Hejduka (63), který se vrací zpět na pozici vrchního ředitele skupiny Správa státního rozpočtu. Informovala o tom mluvčí ministerstva Veronika Hovorková.

Janotu Tlustý odvolal po jeho kritice inzerátů, jejichž prostřednictvím MF informovalo o výši veřejného dluhu. Janota inzeráty považoval za nekorektní a zkreslující. Zveřejněné informace podle něj vědomě nafukovaly státní dluhy.

Janota byl náměstkem ministra financí od roku 1999, kdy ho do funkce jmenoval tehdejší ministr Pavel Mertlík (ČSSD). V úřadě již ale pracoval předtím. Není členem žádné politické strany.

Inzeráty MF vyšly v září dva. První oznamoval, že dluh veřejných financí je 1,3 bilionu korun. Neuvedl však, že podle metodiky EU, na jejímž základě je rozpočet sestavován, je skutečný dluh necelý bilion korun.

Ve druhém inzerátu Tlustý varoval, že ČR hrozí ještě vyšší státní dluhy než 1,3 biliónu. Připočetl závazky z ekologických škod, ztráty IPB či sumu, kterou stát může prohrát v mezinárodních arbitrážích. Tyto částky se ale podle analytiků oslovených ČTK do státních dluhů nepočítají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK