Šéf IEA: Ceny ropy by měly klesnout ještě více

11.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 11. ledna (ČTK) - Ceny ropy se po poklesu na 19měsíční minima pod 53 dolarů za barel přibližují úrovním odpovídajícím nabídce a poptávce. Měly by však dál klesat, protože ještě na adekvátní výši nejsou, řekl dnes šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Claude Mandil.

"Jsem rád, že ceny klesají. Myslím si ale, že to nestačí. Rozhodně teď není doba, aby se říkalo, že ceny jsou příliš nízké nebo že jsou na správné úrovni," řekl Mandil agentuře Reuters telefonicky z Pekingu, kde je na návštěvě.

Úplně jiný pohled má na věc ropný kartel OPEC, který je poklesem cen stále více znepokojen. OPEC si po loňském prudkém cenovém růstu neoficiálně vytyčil novou "adekvátní" úroveň kolem 60 dolarů za barel a tu se nyní snaží bránit. Přitom ještě před pěti lety se tato cílová úroveň OPEC pohybovala mezi 20 a 30 dolary.

Prezident OPEC Muhammad bin Zajn Hamilí dnes řekl, že klesající ceny působí organizaci velké obavy a že OPEC v případě potřeby podnikne další zásah ke stabilizaci trhu. OPEC se do října dohodl na dvou omezeních těžby o celkem 1,7 milionu barelů denně, tedy asi o šest procent.

Ceny ropy loni v červenci vystoupily na dosavadní rekord nad 78 dolary, poté však prudce klesly ke zhruba 60 dolarům. Další propad zažívají v těchto dnech, kdy od počátku roku ztratily asi 13 procent a jsou nejníže od poloviny roku 2005.

Mandil vyjádřil souhlas s názorem OPEC o dobrém zásobování trhu. Uvedl však, že odběratelé správně usilují o zvýšení svých zásob, protože se bojí úzkých hrdel v těžbě a v rafinerském zpracování. "Do budoucna zde jsou stále některá rizika, která lze zmírnit, jestliže se trh přesvědčí, že se zvyšují volné kapacity, jak v těžbě, tak ve zpracování," řekl Mandil.

IEA byla založena vyspělými zeměmi po arabském ropném embargu na počátku 70. let jako protiváha OPEC. V posledních letech obě organizace pracují ve vzájemném souladu na stabilizaci trhu s ropou. Nedávné snahy OPEC pojistit si nadměrné ceny však již ukázaly názorové rozdíly.

"S OPEC hluboce nesouhlasíme co se týče jejich názoru, že ceny jsou nyní příliš nízké; tak to určitě není. Před rokem byly tytéž ceny považovány naopak za příliš vysoké," připomněl Mandil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK