Průměrná míra inflace na Slovensku loni zrychlila na 4,5 pct

12.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 12. ledna (ČTK) - Průměrná míra inflace na Slovensku za celý minulý rok zrychlila na 4,5 procenta z 2,7 procenta v roce 2005. Informoval o tom slovenský statistický úřad. V samotném prosinci zboží a služby zdražily meziročně o 4,2 procenta a tempo růstu spotřebitelských cen tak mírně zpomalilo z listopadových 4,3 procenta. Meziměsíčně ceny v posledním měsíci roku stagnovaly, v listopadu stouply o 0,6 procenta.

Prosincová inflace je o něco nižší než odhady analytiků. Ti očekávali meziroční růst cen o 4,3 procenta a meziměsíční o 0,1 procenta.

Loni se proti předchozímu roku v průměru nejvíce zvýšily ceny ve zdravotnictví, a to o 13,2 procenta. Bydlení a energie zdražily o 11,5 procenta. Mírně zlevnil nábytek, vybavení domácností a běžná údržba domu, poštovní a telekomunikační služby a oděvy a obuv.

Slovensko potřebuje stlačit inflaci pro zavedení eura, které plánuje od roku 2009. Centrální banka při rozhodování o nastavení měnové politiky však zohledňuje inflaci podle metodiky Evropské unie. Ta v listopadu činila 3,7 procenta.

Průměrná míra jádrové inflace, která nezahrnuje změny regulovaných cen a nepřímých daní, loni v průměru dosáhla 2,5 procenta proti 1,1 procenta v roce 2005. V prosinci meziroční tempo jádrové inflace zpomalilo na 2,7 procenta z listopadových 2,9 procenta. Meziměsíčně se jádrová inflace v prosinci nezměnila.

V lednu by tempo inflace mělo zpomalit. Na rozdíl od začátku předchozího roku se totiž nezvýšily ceny energií. Zemní plyn pro domácnosti a poplatky za vodu naopak zlevnily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK