Koruna k euru o tři haléře slabší, k dolaru stagnuje

12.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Česká měna dnes v úvodu obchodování oslabila vůči euru o tři haléře na 27,73 Kč/EUR, k dolaru stagnovala na čtvrtečním závěru 21,50 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Dnešek je bez významnějších domácích událostí.

"Dominantním faktorem na kurz koruny dnes zůstává pohyb ostatních měn v regionu, hlavně zlotého s forintem," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Analytik Next Finance Vladimír Pikora dnes očekává podobný vývoj kurzu jako ve čtvrtek.

Na korunu může z počátku seance negativně dopadnout silný dolar a pravděpodobné ztráty evropských akcií, odhadl analytik ČSOB Jan Čermák. "Průlom za 27,80 Kč/EUR, který by otevřel cestu dalším ztrátám, ale považujeme za velmi málo pravděpodobný," uvedl Čermák. Odpolední obchodování koruny k euru bude podle něj do velké míry podmíněno reakcí kurzu dolaru k euru na americké maloobchodní tržby.

Dolar se vůči euru po čtvrteční ECB posunul pod hranici 1,2900 USD/EUR. Dnes lehce koriguje na 1,2910 USD/EUR. "Pokud dnes slabší americké maloobchodní tržby nezvládnou dodat euru podporu k návratu do blízkosti 1,300 USD/EUR, může se otevřít prostor pro další prudší zisky USD," řekl Čermák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK