ÚOHS zahájil řízení s chovateli kuřat, podezřívá je z kartelu

12.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 12. ledna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s několika tuzemskými chovateli drůbeže. Podezřívá je z kartelové dohody při určování cen, řekl dnes novinářům předseda úřadu Martin Pecina. Šestice firem v polovině prosince vyzvala ostatní chovatele, aby přestali dodávat na český trh maso, pokud budou dál za kilogram drůbeže dostávat méně než 20 korun.

Producenti drůbežího teď dostávají za kilogram živé váhy asi 19 Kč. Výkupní cena zůstávala stejná, i když firmy v posledních týdnech minulého roku utratily asi o 1,50 Kč víc za krmivo a energie. Chovatelé se tak shodují, že za kilogram by potřebovali 21,50 až 22 korun.

Firmy v čele s Agrodružstvem Jevišovice proto v prosinci vydaly společné prohlášení, ve kterém vyzvaly ostatní chovatele, aby od ledna neprodávali drůbež pod 20 Kč za kilogram. Tvrdily přitom, že budou maso prodávat do zahraničí, kde je po něm poptávka a výkupní ceny jsou vyšší.

Antimonopolní úřad hned po vydání prohlášení upozornil, že by se společnosti mohly dopustit nezákonného kartelu. Producenti kuřat naopak viní z porušení zákona o hospodářské soutěži obchodní řetězce. Záměrně prý drží nízké ceny. Agrární komora chce proto iniciovat novelu zákona o hospodářské soutěži, která by některé praktiky řetězců omezila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK