ČR jedná o krizové možnosti dovážet ropu bez Družby

12.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Kralupy nad Vltavou 12. ledna (ČTK) - Česká republika zahájila jednání s provozovatelem ropovodu IKL, společností TAL. Chce se s ní dohodnout o možnosti zásobování ČR ropou pouze přes západoevropský ropovod Ingolstadt v případě krize dodávek z ropovodu Družba. Novinářům to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Podle ministra i zástupců firmy Mero, která provozuje ropovody v ČR, je jednání reakcí na aktuální problémy s dodávkami ruské ropy prostřednictvím ropovodu Družba.

Ropovody Družba a IKL se setkávají v Centrálním tankovišti ropy Nelahozeves. Smlouva by měla umožnit uvolnit kapacitu ropovodu IKL tak, aby v případě krize v zásobování Družbou mohla být využita jeho plná kapacita ve výši zhruba devíti až desíti milionů tun ropy. Toho by bylo možné dosáhnout, pokud rafinerie v německém Karlsruhe, kterou IKL zásobuje, se domluví na dalším zásobování s provozovatelem francouzského ropovodu SPSE, a uvolní tak Ingolstadt pro potřeby ČR.

"Jednání ukázala to, co jsme říkali na začátku týdne, že jsme schopni zásobovat ČR v plném rozsahu prostřednictvím ropovodu IKL," uvedl Říman. Dodal, že nyní je potřeba dojednat s partnery na německé straně konkrétní scénář toho, jak by to fungovalo, kdyby někdy tato potřeba nastala.

Jednání podle něj mohou trvat týdny, či spíše měsíce. "Vzhledem k tomu, že nepředpokládáme, že k událostem v Rusku ze začátku tohoto týdne bude docházet každý měsíc, tak si myslím, že nemáme zase až takový časový pres," dodal.

Spor Ruska a Běloruska zastavil od pondělí na tři dny dodávky ropy Družbou do Polska, Německa, na Ukrajinu, na Slovensko, do České republiky a Maďarska. Transněfť zastavila tranzit přes běloruské území s odůvodněním, že Bělorusko nelegálně odčerpávalo její ropu jako formu platby za jednostranně uvalené tranzitní poplatky.

Na zásobování České republiky ropou ale tento výpadek neměl vliv, protože surovina byla do české části ropovodu čerpána ze zásobníků na Slovensku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK