Stavební spořitelny loni zvýšily objem úvěrů přes 50 miliard Kč

12.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Po tuzemských hypotečních bankách hlásí rekordní rok v poskytnutých úvěrech i stavební spořitelny. Loni půjčily Čechům na bydlení více než 50 miliard korun. Vyplývá to z údajů čtyř ze šesti stavebních spořitelen, které čísla za loňský rok zveřejnily, a z výsledků zbylých dvou spořitelen do loňského listopadu. V roce 2005 poskytly spořitelny podle údajů Asociace českých stavebních spořitelen 160.000 nových úvěrů o celkovém objemu 43 miliard korun.

Stavební spořitelna České spořitelny, Raiffeisen stavební spořitelna, Modrá pyramida a Hypo stavební spořitelna loni dohromady půjčily téměř 25 miliard korun. Českomoravská stavební spořitelna od ledna do listopadu 2006 poskytla úvěry za více než 21 miliard korun a Wüstenrot stavební spořitelna za téměř čtyři miliardy korun. ČMSS zveřejní výsledky za celý rok na konci ledna.

"Sledujeme trend čerpání úvěrů ve vyšších částkách. Průměrná výše překlenovacích úvěrů činila celkem 460.000 korun, u Hypoúvěru dokonce překročila 800.000 korun. Což je důkazem toho, že si klienti prostřednictvím úvěrů ze stavebního spoření pořizují stále častěji byt nebo dům, nebo celkovou rekonstrukci bydlení," komentovala výsledky mluvčí Modré pyramidy Hana Vaněčková.

V objemu nově poskytnutých úvěrů zaznamenaly loni všechny stavební spořitelny dvouciferné meziroční nárůsty. Nadprůměrný růst hlásí Hypo stavební spořitelna a Raiffeisen stavební spořitelna. Daří se ovšem i zbylým spořitelnám.

Spořitelny vedle zvyšování objemu úvěrů zaznamenávají i růst vkladů, a to meziročně přibližně o osm až deset procent. Například u Modré pyramidy mají lidé nyní uloženo 57,5 miliardy korun oproti 52 miliardám na konci roku 2005. Na 83,8 miliardy korun ze 77,6 miliardy korun stouply úspory klientů ve Stavební spořitelně České spořitelny. Hypo stavební spořitelně se objem klientských vkladů zvýšil o deset procent na 28 miliard korun.

Lidé rovněž uzavírají smlouvy o stavebním spoření na větší cílové částky, což má nakonec vliv i na výši půjčky, kterou může klient získat. Například Raiffeisen stavební spořitelně celková suma sjednaných cílových částek u nových smluv stoupla o 14 procent na 16,3 miliardy korun.

Počet nově uzavřených smluv, včetně navýšení cílových částek, loni podle předběžných údajů přesáhl 780.000. Předloni spořitelny uzavřely 792.000 nových smluv o stavebním spoření, včetně navýšení cílových částek.

Češi stavební spoření především využívají jako výhodný způsob ukládání peněz, hlavně kvůli každoroční státní podpoře. Zvyšuje se ovšem počet klientů, kteří využívají úvěry ze stavebního spoření. Spořitelny očekávají, že kolem roku 2010 by mohlo nastat vyrovnání objemu vkladů a úvěrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK