Profit: Největší tuzemská záložna Fio se chce přeměnit v banku

12.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Největší tuzemská záložna Fio se chce stát bankovním domem. "K našim dlouhodobým cílům patří přeměna v regulérní banku," řekl týdeníku Profit prokurista společnosti Jan Fránek. Bilanční suma záložny se nyní pohybuje kolem dvou miliard korun.

Družstevní záložny spadají pod stejný dohled jako ostatní banky, tedy pod dohled České národní banky. Mohou nabízet i obdobné služby, kupříkladu běžné účty, termínované vklady nebo služby přímého bankovnictví. Záložna Fio napojená na zúčtovací centrum ČNB má vlastní bankovní kód a je účastníkem Fondu pojištění vkladů, a to podle zákona o bankách.

Družstevním záložnám se podle týdeníku v poslední době daří. Počet členů od ledna do října loňského roku vzrostl o 13.000 osob na 41.500 družstevníků. Objem jejich vkladů se podle údajů ČNB ve stejném období zvýšil o 57 procent na 4,9 miliardy korun. Úhrnná bilanční suma zároveň vzrostla o 61 procent na 6,6 miliardy a zisk celého sektoru meziročně z 39 na 86 milionů korun.

Řady domácích záložen se navíc možná rozšíří. "V roce 2006 proběhla jednání s potenciálními zájemci o získání povolení pro novou družstevní záložnu," řekl Pavel Zúbek z ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK