Americké akcie dopoledne vzrostly díky ropným firmám

12.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. ledna (ČTK) - Americké akcie dopoledne na Wall Street mírně rostly díky tomu, že se emise ropných koncernů vydaly vzhůru spolu s cenami ropy. Ropný sektor tak zastínil technologické společnosti, které klesaly kvůli znepokojivému výsledkovému výhledu jednoho z výrobců čipů.

Index Dow Jones se v poledne newyorského času zvýšil o 0,22 procenta na 12.541,9 bodu. Index trhu Nasdaq v poledne, tedy v 18 hodin SEČ, posílil o třetinu procenta na 2493,2 bodu.

Cena americké ropy se mírně zvýšila na 51,94 dolaru za barel. Zvrátila tak předchozí pokles, kdy se dostala nejníže za více než rok a půl. Koncern ConocoPhillips před polednem posílil o 2,3 procenta a Schlumberger vzrostl téměř o dvě procenta. Schlumberger zajišťuje těžebním společnostem služby na ropných polích.

Čipový výrobce Advanced Micro Devices proti tomu klesl o více než 11 procent. AMD ve čtvrtek varoval, že jeho čtvrtletní tržby nebudou tak vysoké, jak analytici předpokládají. Pokles emise AMD pak dolehl na širší index S&P 500, kterému klesl dnešní zisk.

Vyšší údaje o prosincových tržbách, než se předpokládalo, dnes přineslo americké ministerstvo obchodu. Podle analytiků tím klesá pravděpodobnost, že bude Fed snižovat úrokové sazby, aby podpořil růst ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK