MfD:Bankovní poplatky u soudu, loni vynesly 30 mld. Kč

13.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Tento týden začal soudní proces, první svého druhu, ve kterém nespokojení klienti žalují banku kvůli poplatkům a chtějí je zpět. Píše to Mladá fronta Dnes. Klienti podle listu argumentují tím, že za své peníze nedostali žádnou službu.

Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) podle MfD v úterý absolvovalo první stání s ČSOB. Soudce zatím nerozhodl a jednání odročil na květen. Tábor klientů vede právník Petr Holec, který sám za sebe banku zažaloval jako klient. Stejnou žalobu SOS podalo i proti České spořitelně, píše list bez dalších podrobností.

Problémem bankovních poplatků v Česku je především složitost sazebníků tuzemských bank. 'Dobře nastavený' sazebník totiž znamená pro banku zaručený výnos, ať se děje cokoli, píše MfD.

Tuzemské banky za první tři čtvrtletí loňského roku vybraly za poplatky od lidí a firem už téměř 25 miliard korun. Závěrečný účet za celý loňský rok, který ČNB zveřejní do konce března, pravděpodobně přesáhne 30 miliard Kč a bude rekordní, míní Mladá fronta Dnes.

Na nepřiměřené poplatky za bankovní služby si v minulosti stěžovala řada občanů. Lidem nejvíce vadí poplatky, u nichž přesně nevědí, za co je vynakládají, nebo ty, u nichž mají pocit, že za ně nic nedostávají. Jde například o poplatek za výběr platební kartou z bankomatu vlastní banky, za vedení běžného účtu či poplatek za položku. Předloni se na ně zaměřilo také ministerstvo financí. Podle MfD se ale v podstatě nic nestalo a klienti drobné změny takřka nepocítili.

Podle prezidenta České bankovní asociace Jiřího Kunerta se však budou bankovní poplatky snižovat. "Klienti v zahraničí využívají podstatně více bankovních služeb, takže tyto základní mohou být zdarma. Ale časem zmizí tyto poplatky také u nás," řekl Mladé frontě Dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK