Paroubek: ČR by měla jednat s Ruskem o snížení ceny zemního plynu

14.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Česko by mělo zahájit s Ruskem jednání o snížení ceny dodávek plynu. V diskusním pořadu televize Prima to dnes řekl šéf ČSSD a bývalý premiér Jiří Paroubek. Pokud by byla ČSSD schopna nižší ceny dojednat, je ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) připraven navrhnout ministrovi zahraničí případné Paroubkovo jmenování velvyslancem ČR pro vyjednávání ceny plynu v Rusku. Uvedl to v televizní debatě.

Společnost RWE Transgas koncem loňského roku prodloužila s ruským plynárenským monopolem Gazprom smlouvu o dodávkách zemního plynu do ČR až do roku 2035. Smlouva se ale netýkala cen. Zhruba 83 procent zemního plynu ČR loni dovezlo z Ruska, zbytek z Norska.

Paroubek ještě jako bývalý premiér jednal o levnějším plynu s ruským prezidentem Vladimírem Putinem při jeho loňské návštěvě Prahy. Po ní mu poslal i dopis, v němž o snížení ceny žádal. Zemní plyn, který by se používal k výrobě elektřiny, by měl podle něj být o pětinu levnější. Na list nedostal šéf ČSSD odpověď. Podle Paroubka je nutné na Putinovu návštěvu navázat. "Oni (ruská strana) čekají, co se stane. Je potřeba, aby někdo zajel do Ruska," uvedl Paroubek.

Bursík řekl, že pokud má ČSSD "nějaké náznaky" o možnosti jednání o ceně plynu, stojí vyjednávání za zkoušku. "Mohu navrhnout panu ministru Schwarzenbergovi, budete-li mít zájem, že by vás mohl jmenovat velvyslancem ČR pro vyjednání ceny plynu v Rusku, jestli skutečně máte ty páky a umíte to," řekl Bursík Paroubkovi. Ministr životního prostředí se ale obává toho, že Rusko bude s Českem jako s členem EU jednat stejně jako s jinými evropskými partnery a nabídne mu standardní ceny.

Česko by mělo podle Paroubka usilovat o dojednání dlouhodobého kontraktu na dodávky ruského zemního plynu. "Nevím, jestli bych to dokázal (vyjednat levnější plyn). O tuto možnost je potřeba se pokusit," uvedl šéf ČSSD. Ruský zemní plyn je podle něj levnější než plyn z Norska, Dánska či Alžírska.

Smlouva o dodávkách ruského plynu platila původně do roku 2014. Díky kontraktu by mělo mít Česko jistotu, že sjednané množství plynu dodrží i v dalších letech, uvedli představitelé RWE Transgas. Ceny plynu se stanovují podle cenového vzorce, který reaguje na vývoj na světových trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK