Aktuálně.cz: O čerpání peněz z EU už nebude rozhodovat MMR

14.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - O čerpání většiny peněz z Evropské unie už nebude rozhodovat ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Adresátem dotací na podporu regionů jsou od letošního roku samotné kraje. Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek tak nemá v nové koaliční vládě Mirka Topolánka tak výnosný resort, jak se zdálo. Boj regionálních politiků ODS za to, aby ministerstvo pro místní rozvoj zůstalo jejich straně, byl tedy zbytečný, napsal dnes internetový server Aktuálně.cz.

Nespokojení hejtmani mylně předpokládali, že o 700 miliardách korun v rozpočtovém období 2007 - 2013 se bude rozhodovat stejným způsobem, jako o 70 miliardách v období 2004 - 2006. Byli tak přesvědčeni, že o všech evropských dotacích bude rozhodovat Čunek, napsal server.

Do minulého roku rozdělovalo MMR peníze z EU na podporu regionů operačním programem SROP. Šlo přitom o třetinu všech evropských dotací. Od Nového roku jsou však adresátem regionálních dotací podle serveru přímo kraje, přesněji řečeno osm tzv. "regionů soudržnosti", do kterých se 14 krajů sdružilo.

Přitom dostanou mnohem větší částky než dosud. Ministr pro místní rozvoj jim v posledních třech letech posílal ročně 150 milionů eur (4,2 miliardy korun), napříště kraje samy každý rok rozhodnou o 700 milionech eur (19,6 miliardy korun). Navíc budou smět žádat u ostatních resortů, přitom nejbohatší operační program bude podle serveru spravovat ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS).

Martin Bursík (SZ) a Dana Kuchtová (SZ) kontrolují na životním prostředí a ve školství téměř devět miliard eur, tedy třetinu z evropských dotací. Především od Bursíka budou muset kraje a města žádat podporu například na stavby čistíren odpadních vod.

Čunek sice bude rozhodovat o části evropských dotací, dostane však ze všech resortů spravujících evropské peníze nejnižší částku. I když dotace v novém rozpočtovém období budou desetkrát vyšší než v minulém, MMR bude rozdělovat každý rok jen o málo větší částku než dosud. Jeho nový Integrovaný operační program se už netýká krajů, ale shrnuje všechno, na co se v ostatních programech zapomnělo. Mají se z něho podle serveru kupovat počítače pro úředníky, opravovat památky, podporovat nemocnice, sociální ústavy, sociální byty a turistika.

Právě s tímto programem, jehož hlavním účelem bylo podle kritiků udržet na ministerstvu nějaké peníze, našla Česká republika u bruselských úředníků nejméně pochopení. Komise ho akceptovala až po zásahu dosavadního ministra pro místní rozvoj Petra Gandaloviče, který škrtl z Intergovaného programu 400 milionů (čtvrtinu) a připsal je opět přímo krajům.

O možnost zasahovat do operačních programů, které Gandalovič několikrát využil, přitom Čunek také přijde. Gandalovič i jeho předchůdce Radko Martínek (ČSSD) koordinovali přípravu všech programů na čerpání dotací. Po jejich schválení v Bruselu je však už dostanou na starosti jednotlivá ministerstva či kraje, dodává server.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK