MfD: Aero je podle nového šéfa přezaměstnané, musí se propouštět

15.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Výrobce letadel Aero Vodochody se nevyhne propouštění. S odvoláním na nového šéfa firmy Petera Ondra to napsala Mladá fronta Dnes. "Lidí můžete zaměstnat jen tolik, kolik jich uživíte. A tady je to přezaměstnané," prohlásil Ondro. Kolik lidí podnik opustí, je podle něj zatím předčasné říci, navíc nyní přijdou na řadu vyjednávání s odbory.

Ondra do Aera poslal nový vlastník zbrojovky, investiční skupina Penta. Ondro má za úkol udělat z kdysi slavné letecké firmy s devadesátiletou historií, která se však v poslední době potácí s více než desetimiliardovou ztrátou před bankrotem, opět fungující podnik. Dříve se Ondro podílel na transformaci hliníkárny ZSNP v Žiaru nad Hronom nebo působil ve slovenských strojírenských podnicích skupiny HTC holding Bratislava, kam mimo jiné patří Zetor Brno.

"Letos ještě se ztrátou počítáme, to jinak nejde. První měsíc bez ztráty však bude už leden 2008," tvrdí Ondro.

Aero by se nyní mělo podle něj soustředit na to, z čeho má největší výnosy, a to je kooperační výroba 40 až 50 vrtulníků pro americkou firmu Sikorsky a výroba části letadel pro italskou Alenii Aeronautiku. "Tato výroba má nyní vysoké fixní náklady a my ji musíme zefektivnit," prohlásil Ondro.

Jednou z možností, jak snížit náklady na montáž, podle Ondra je, že si Aero bude větší část komponentů vyrábět samo. "Uvažujeme o menší investici, asi za 13 milionů korun, do jedné výrobní technologie," řekl Ondro MfD. Díky ní by se jedna součástka přestala draze dovážet z USA.

Penta zvítězila v tendru na prodej Aera loni na podzim. Počátkem ledna celou transakci schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Plán restrukturalizace Aera připravený Pentou počítá s rozvojem letecké výroby, výstavbou letiště Vodochody a spoluprácí s Armádou ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK