Tempo růstu průmyslové výroby v listopadu zpomalilo na 7,6 pct

15.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Meziroční tempo růstu průmyslové výroby v listopadu zpomalilo na 7,6 procenta z 12,6 procenta v říjnu. Oznámil to Český statistický úřad. K růstu opět nejvíce přispěla výroba elektrických a optických přístrojů a automobilů. Klesla naopak výroba základních kovů a hutních výrobků, chemických a farmaceutických produktů i textilního a oděvního zboží.

Proti předchozímu měsíci se sezonně očištěná průmyslová produkce v listopadu zvýšila o 0,7 procenta. Tržby z průmyslové výroby ve stálých cenách v listopadu meziročně stouply o 8,8 procenta, v běžných cenách jejich nárůst činil 9,7 procenta.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v listopadu meziročně zvýšil o 0,2 procenta, tedy o 2,5 tisíce osob. Nejvíce nových pracovníků přibylo ve výrobě pryží a plastů, ve výrobě elektrických a optických přístrojů a v těžbě ostatních nerostných surovin. Propouštělo se naopak v textilním průmyslu a v těžbě energetických surovin.

Průměrná měsíční nominální mzda v listopadu v průmyslových firmách činila 22.744 korun, což představovalo meziroční nárůst o 5,8 procenta. Hodinová mzda vzrostla v průměru o pět procent na 153,30 koruny. Produktivita práce měřená tržbami na zaměstnance se zvýšila o 8,6 procenta.

Nové zakázky průmyslových podniků v listopadu dosáhly 151,5 miliardy korun v běžných cenách. Z toho na zakázky ze zahraničí připadlo 97,2 miliardy korun. Meziroční nárůst celkové hodnoty nových zakázek činil 14,6 procenta, zakázky ze zahraničí vzrostly o 16,9 procenta.

Za období od ledna do listopadu se podle sezonně neočištěných údajů průmyslová produkce meziročně zvýšila o 10,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK