Dovozní ceny v listopadu meziročně klesly, vývozní vzrostly

15.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Ceny dováženého zboží v listopadu meziročně klesly o 1,5 procenta, zatímco ceny vývozu vzrostly o půl procenta. Meziměsíčně se dovozní ceny snížily o procento, vývozní ceny klesly o 0,6 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Na meziročním poklesu dovozních cen se podílely hlavně stroje a dopravní prostředky, které zlevnily o 2,8 procenta. Nejvýrazněji se snížily ceny nerostných paliv, a to o 6,4 procenta. Ceny polotovarů naopak vzrostly o 5,7 procenta.

Zdražení polotovarů, především neželezných kovů, železa a oceli, ovlivnilo i zvýšení cen vývozu. Významně vzrostly také ceny ostatních surovin. Pokles statistici zaznamenali u nerostných paliv, zejména pak u plynu. Ceny strojů a dopravních prostředků se snížily o 0,8 procenta.

Meziroční směnné relace, tedy poměr růstu cen vývozu vůči růstu cen dovozu, činily v listopadu 102 procenta a byly nejvyšší od roku 2004. V říjnu směnné relace činily 101,5 procenta.

Světové ceny surovin a potravin se v prosinci meziročně zvýšily o 15,3 procenta a opět zrychlily tempo růstu. Ceny ropy a plynu vzrostly stejně jako v listopadu o 13,4 procenta.

Proti předchozímu měsíci se světové ceny průmyslových surovin a potravin zvýšily o 1,9 procenta. Hlavním důvodem byl podle ČSÚ růst cen ropy Brent o 3,9 procenta a kovů v úhrnu o 5,4 procenta. Ceny se zvýšily u všech sledovaných komoditních skupin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK