ČSA loni zvýšily počet přepravených cestujících na 5,5 milionu

15.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - České aerolinie loni zvýšily počet přepravených cestujících o 4,7 procenta na téměř 5,5 milionu lidí. To je vůbec nejvyšší počet za dobu existence firmy, hranici pěti milionů překročily ČSA poprvé v roce 2005. O 1,1 procenta vzrostl loni i počet letů, kterých aerolinie uskutečnily přes 39.000. V tiskové zprávě to sdělila mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

Největší podíl na výsledcích má pravidelná přeprava, kde se počet cestujících zvýšil meziročně o 3,4 procenta a dosáhl téměř 4,7 milionu. "Ustoupili jsme od neproduktivní cesty expanze sítě za každou cenu a zaměřili se na posilování efektivních linek," řekl k tomu viceprezident pro prodej Petr Řehák. Od zimního letového řádu ČSA například zvýšily frekvenci letů do zemí bývalého SSSR.

Výrazně rychleji než v pravidelné přepravě rostl počet cestujících na nepravidelných linkách, kterých využilo 800.000 lidí. To je o 13 procent více než v roce 2005. Vyšší byla také přeprava zboží a pošty. Během loňského roku letadla ČSA přepravila přes 23.000 tun. Ve srovnání s rokem 2005 to je nárůst o pět procent.

Přes rostoucí výkony firma uzavře loňské hospodaření s asi půlmiliardovou ztrátou. ČSA nyní pod vedením prezidenta Radomíra Lašáka, který má za sebou rok působení ve funkci, prochází restrukturalizací, jejímž cílem je návrat do černých čísel. Základním předpokladem úspěchu je zvýšení prodeje, řekl již dříve Lašák. Pomoci má také prodej nákladového terminálu, odprodej a zpětný pronájem některých letadel či propuštění několika desítek zaměstnanců.

Podle podnikatelského plánu na rok 2007, který koncem prosince schválila dozorčí rada, by měla být letos firma opět zisková. Plán počítá s výdělkem 42 milionů korun. Zatím poslední zisk zaznamenaly ČSA v roce 2004.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK