Budvar loni vyvezl rekordních 556.000 hl piva, nárůst o sedm pct

15.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 15. ledna (ČTK) - Budějovický Budvar loni zvýšil vývoz o sedm procent na rekordních 556.000 hektolitrů piva. Pivovaru rostl prodej hlavně na nejdůležitějších trzích v Německu, ve Velké Británii, na Slovensku a v Rakousku. Celkem pivo prodal do 50 zemí světa. Informoval o tom mluvčí Budvaru Petr Samec. Výstav posledního českého státního pivovaru loni vzrostl o pět procent a dosáhl 1,151 milionu hektolitrů piva.

Budvar patří mezi tři přední tuzemské exportéry piva. Největším vývozcem je Plzeňský Prazdroj, následují Pivovary Staropramen. Čtvrté místo za Budvarem náleží Královskému pivovaru Krušovice, který loni zvýšil export o 36 procent na 509.000 hektolitrů piva.

Například do Německa loni směřovalo z Budvaru o pět procent piva více, celkem 190.000 hektolitrů. O 11 procent pak vzrostl vývoz do Velké Británie, kde se prodalo 106.000 hektolitrů. Nejvíc je u Britů v oblibě světlý ležák. Loni jej ve více než 1200 restauracích po celé zemi vytočili o čtvrtinu více než v roce 2005. Značka Budweiser Budvar byla navíc letos jako jediný český výrobek zařazena do prestižního seznamu módních značek "CoolBrands".

"Výsledků si ceníme o to více, že v těchto zemích je mimořádně tvrdá konkurence a poptávka po pivu tam stagnuje nebo dokonce mírně klesá," uvedl obchodní ředitel Budvaru Robert Chrt. Čísla za Německo a Velkou Británii jsou podle něj o to cennější, že poptávka po pivu v obou státech dlouhodobě pomalu klesá. "Ukazuje se, že naše strategické rozhodnutí prodávat pivo na těchto trzích prostřednictví vlastních dceřiných společností bylo správné," řekl mluvčí pivovaru.

Na Slovensku, které je třetím nejdůležitějším exportní trhem Budvaru, dosáhl loni pivovar desetiprocentního nárůstu. U našich východních sousedů se prodalo celkem 60.000 hektolitrů jeho piva. V Rakousku pak stoupl prodej o 23 procent na 45.000 hektolitrů. "Budweiser Budvar zde posílil pozici nejprodávanějšího dováženého prémiového ležáku v Rakousku," uvedl mluvčí.

Budvar vyváží pivo prakticky od svého založení v roce 1895, od roku 1906 jej distribuuje i v USA. Do zahraničí dodává především světlý ležák. K loňskému nárůstu přispěl ale i export tmavého ležáku, kterého se vyvezlo meziročně pětkrát více. Loni jej do 13 zemí směřovalo přes 10.000 hektolitrů. Tmavý ležák začal Budvar prodávat do ciziny v roce 2005. Budvar vyváží pivo i do velmi exotických zemí, například do Austrálie, na Nový Zéland, do Hongkongu nebo do Mongolska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK