Pojišťovny odhadly, že vítr způsobil škody za desítky milionů Kč

15.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Stovky škod za desítky milionů korun způsobil klientům největších tuzemských pojišťoven silný vítr, který se v minulých dnech přehnal přes většinu území republiky. Nejvíce škod bylo na střechách domů, nejvíce postiženými regiony byly zřejmě střední Čechy a severní Morava. Vyplývá to z ankety mezi domácími pojišťovnami.

"Po vichřici, která naše území ohrožovala od minulého čtvrtka a průběžně přecházela jednotlivými regiony až do neděle, eviduje Česká pojišťovna zatím 357 škod," řekl ČTK mluvčí firmy Václav Bálek. ČP odhadla podle něj celkový počet škod z víkendových vichřic zhruba na 600 s pojistným plněním v řádu desítek milionů korun.

Kooperativa má nyní z vichřice působící od 10. do 14. ledna nahlášeno asi 170 škod v celkovém odhadovaném objemu do pěti milionů Kč, uvedl mluvčí pojišťovny Marek Vích. Jde podle něj hlavně o poškození střešních krytin nebo otrhání stavebních součástí, jako jsou okapy, svody nebo různé části oplechování. "Některé škody na střechách přesahují hranici 100.000 Kč a je z nich vidět, že někde byla síla větru skutečně značná," podotkl.

Pojišťovna Allianz registrovala zatím dvě desítky škod za celkem 650.000 Kč. Polovina z nich se stala podle mluvčí Allianz Aleny Janotkové v Praze a ve středních Čechách. Nejvíce postiženými regiony byly podle dosavadních hlášení do Klientského servisu ČP severní Morava (60 případů) a střední Čechy (53 pojistných událostí). Úplně nejvíce z celé republiky se jich přihodilo na Kladensku (21), doplnil Bálek.

Silný vítr, který místy dosahoval až síly ničivého orkánu, dělal po celé České republice škody od čtvrtečního večera. Lámal stromy, shazoval střechy a na řadě míst způsobil výpadky elektrického proudu. Bouře a vítr zasáhly také další země Evropy, kde vyžádaly i lidské životy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK