Japonské akcie nepatrně oslabily, klesá i kurz jenu

16.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. ledna (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes mírně oslabily, převážně kvůli tomu, že část investorů se rozhodla využít růstu cen z předchozích dnů k prodeji a přeskupení portfolia. Na devizovém trhu se nepatrně snížila hodnota japonského jenu, i když se všeobecně předpokládá, že japonská centrální banka tento týden zvýší základní úrok.

Index Nikkei 225 si odepsal 7,46 bodu a den uzavřel slabší o 0,04 procenta na 17.202,46 bodu. Podobně širší index Topix klesl o 0,06 procenta na 1703,54 bodu, a sestoupil tak z osmiměsíčního maxima.

Investoři se zbavovali například akcií letecké společnosti Japan Airlines, které v pondělí zpevnily o více než pět procent a dnes je tedy část investorů považovala za kandidáta na korekci. Zájem naopak přetrval o akcie společnosti Advantest a další tituly, které by měly těžit z příznivé statistiky o vývoji průmyslu.

Vzhůru se vydaly také akcie Taiyo Yuden a dalších výrobců elektronických součástech, kterým pomohlo zvýšení nákupního doporučení od investiční banky Goldman Sachs. Výrazný zisk měly také akcie Sanyo Electric po zprávě médií, že deset japonských továren firmy čeká zefektivnění činnosti.

Analytik Keniči Hirano z makléřské společnosti Tachibana Securities však upozorňuje, že investoři nechtějí před výsledkovou zprávou Intelu příliš riskovat. Intel zveřejní čtvrtletí výsledky hospodaření dnes večer a patrně ovlivní obchodování v nejbližších několika dnech. Investory bude zajímat i další statistika k trhu bydlení a k vývoji cenové hladiny.

Na devizovém trhu se přestal zvyšovat kurz jenu, který v minulých dnech hodně těžil z očekávaného zvýšení úrokových sazeb v Japonsku. Měna se vůči dolaru přesto drží blízko nejvyšší hodnoty za 13 měsíců. Trh není v názoru na krok centrální banky jednotný, ale většina analytiků očekává, že banka ve čtvrtek posune základní úrok na 0,5 procenta. To by byla nejvyšší úroveň od roku 1995.

V závěru obchodování se japonský jen k dolaru prodával v kurzu 120,35 JPY, a mírně tak oslabil z předchozích 120,21 JPY, kde byl v pondělí. Na paritě s eurem klesl na 155,86 ze 155,49 JPY, a rovněž dolar k euru oslabil na 1,2950 z předchozího kurzu 1,2934 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK