ČNB: Schodek běžného účtu v listopadu klesl na 11,1 miliardy Kč

16.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Schodek běžného účtu platební bilance se v listopadu výrazně snížil na 11,1 miliardy korun z říjnového deficitu 26,2 miliardy korun. Od začátku minulého roku činil v listopadu kumulovaný schodek již 134,9 miliardy korun. Přebytek obchodní bilance v listopadu proti předchozímu měsíci vzrostl o dvě miliardy na 6,4 miliardy korun. Údaje dnes zveřejnila Česká národní banka.

Přebytek bilance služeb stoupl na 2,5 miliardy korun. Schodek bilance výnosů v listopadu výrazně klesl z říjnových 30,4 miliardy korun na 17,8 miliardy. Deficit bilance výnosů podle centrální banky souvisí s výplatami dividend a předpokládanou výší reinvestovaného zisku z přímých investic.

V běžných převodech, které skončily schodkem 2,2 miliardy korun, je zahrnuto pasivní saldo převodů z České republiky do rozpočtu EU ve výši 1,1 miliardy korun. Na kapitálovém účtu dosáhl přebytek převodů z rozpočtu EU 2,1 miliardy korun. Roční úhrn běžného účtu vykazuje v posledních měsících růst pasiva.

Objem přímých zahraničních investic v tuzemsku činil za listopad 10,7 miliardy korun. Od začátku roku do konce listopadu už do Česka přiteklo na přímých investicích 134,3 miliardy korun. Naopak tuzemští investoři investovali od začátku minulého roku v zahraničí zhruba 33,3 miliardy korun.

Příliv portfoliových investic ve výši 2,6 miliardy korun byl podle centrální banky ovlivněn především investicemi nerezidentů do korunových vládních dluhopisů.

Devizové rezervy po říjnovém poklesu o 479,3 milionu se v listopadu zvýšily o 1,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK