Úroda ovoce loni vzrostla o 16 pct na 191.000 tun

16.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 16. ledna (ČTK) - Sklizeň ovoce v sadech pěstitelů loni vzrostla o 16 procent na 190.955 tun. Nárůst je dán zejména tím, že předloňská úroda byla kvůli tehdejším jarním mrazům v době květu mimořádně nízká. V porovnání s jinými minulými roky jde o průměrnou úrodu. ČTK to na dnešních Ovocnářských dnech v Hradci Králové řekl tajemník Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Loňský meziroční nárůst byl dán především jablky, jejichž sklizeň vzrostla o 15 procent na 159.171 tun. Kvalita jablek však byla kvůli extrémně nevyrovnanému počasí výrazně horší, v některých oblastech skončilo ve zpracovnách až 60 procent úrody.

"Vysoké červencové teploty přinesly u některých odrůd zvýšený výskyt úpalu, tedy poškození slupky intenzivním zářením. Vlhký srpen zavinil velké rozšíření houbových chorob, hlavně strupovitosti," řekl Ludvík. Zejména v severní Čechách a na Moravě pak výsadby postihlo krupobití.

Pěstitele ve středních a východních Čechách problémy nepotkaly. "Sklizeň vzrostla o 31 procent na rekordních asi 7750 tun jablek při velmi dobré kvalitě," řekl dříve ČTK Jiří Fišer z vedení Zemědělského družstva Dolany na Náchodsku, které je největším pěstitelem jablek v zemi.

Významný nárůst sklizně zaznamenali loni pěstitelé vedle jablek i u višní, u nichž úroda vzrostla o 38 procent na 10.955 tun. Sklizeň třešní po předloňském výpadku vzrostla o 127 procent na 2244 tun. V sestupném trendu pokračoval loni angrešt, jehož sklizeň klesla na pouhých osm tun z předloňských 32 tun.

Po předloňském totálním výpadku byla loni vysoká úroda i v zahrádkách a alejích u cest. V neošetřovaných neintenzivních sadech je totiž v sudých letech vysoká úroda pravidlem. "Toto ovoce ale bylo kvůli napadení houbovými chorobami velmi nekvalitní a trh s ovocem letos nijak neovlivnilo," uvedl Ludvík.

Ovocné sady se v Česku rozkládají na ploše 17.086 hektarů. Z nich nejvíce zabírají jabloně, a to 9033 hektarů. Na druhém místě jsou s 1818 hektary višně. Finanční hodnota ovoce sklizeného v českých sadech se každoročně pohybuje nad jednou miliardou korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK