Veleba: Zemědělci letos přijdou na dotacích z EU o 600 mil. Kč

16.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 16. ledna (ČTK) - Čeští zemědělci letos podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby přijdou na dotacích z Evropské unie asi o 600 milionů korun. Důvodem je to, že přihlášky zemědělců do ekologických programů nového Programu rozvoje venkova na období 2007 až 2013 se budou v Česku přijímat až letos na podzim. Na vině je údajně ministerstvo zemědělství. Veleba to řekl na dnešních Ovocnářských dnech v Hradci Králové. Ministerstvo ale tvrdí, že zahájení programu brzdí Evropská unie.

Zpoždění je podle Veleby dáno tím, že bývalá ministryně zemědělství Milena Vicenová chtěla Program rozvoje venkova znovu otevřít a začlenit do něj programy některých malých zájmových skupin. "Kvůli tomu se to zdrželo, v Bruselu s tím problémy nejsou. ČR byla první zemí v EU, která národní program loni v srpnu odevzdala," řekl Veleba. Původně zemědělci měli přihlášky podávat na jaře.

Podle ministerstva zemědělství byla strategie programu venkova v Bruselu přijata se zpožděním. "Teprve těsně před Vánoci Evropská unie oficiálně zveřejnila ve svém věstníku prováděcí předpis k Programu rozvoje venkova. Od této doby běží šestiměsíční lhůta pro posuzování programu," uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Nový Program rozvoje venkova počítal s navýšením dotací na zemědělskou výrobu šetrnou k přírodě. Zemědělci zapojení v ekologických programech tak letos podle Agrární komory dostanou nižší dotace podle starého, takzvaného Horizontálního plánu rozvoje venkova. Zemědělci, kteří do ekologických programů chtěli vstoupit letos, nedostanou podle Agrární komory nic.

Ovocnářství podle předsedy Ovocnářské unie Jaroslava Mušky tak letos přijde nejméně o 80 milionů korun. "Týká se to zejména ovocnářů zařazených v takzvané integrované produkci, kteří zatím hospodaří celkem na 54 procentech sadů v zemi. Na nový program přitom jsme připraveni," řekl Muška.

Zpoždění kritizují i vinaři. "Dostanou letos místo dohodnutých 15.150 korun na hektar stejnou částku jako vloni, tedy jen 11.500 korun," řekl již dříve předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK