Němec: Poplatky u kurzového sázení jsou kartelová dohoda

16.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Provozovatelé kurzového sázení mají stejné manipulační poplatky ve výši deseti procent ze vsazené částky, což by měl přezkoumat antimonopolní úřad, protože jde o kartelovou dohodu. Na tiskové konferenci v Senátu to uvedl advokát a bývalý vedoucí loterií ministerstva financí Pavel Němec. Podle něj poplatky přináší sázkovým společnostem ročně zhruba miliardu korun. Sázkové společnosti nařčení z kartelu odmítly.

"Poplatek je u všech společností stejný. Podle mého názoru je to jednoznačně kartelová dohoda a toto by měl rozhodně antimonopolní úřad řešit," řekl Němec. Podle něho sázkař například vsadí stokorunu a ve skutečnosti zaplatí 110 korun, jenže tato desetina provozovatelům vždy zůstane.

Vedoucí tuzemská firma kurzových sázek Tipsport má desetiprocentní manipulační poplatek řadu let. Předtím měly sazbu pět procent, ale kvůli rostoucím nákladům s příjmem sázek ji zvedly. "Odmítáme, že by šlo o takzvanou kartelovou dohodu. Bylo to naše vlastní rozhodnutí," uvedl mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek.

Společnost Sazka zavedla manipulační podle svého vyjádření jako poslední na trhu v roce 2004. "Obvinění z kartelové dohody jednoznačně odmítáme. V žádném případě jsme tak neučili po dohodě s dalšími sázkovými kancelářemi, ale jednoduše proto, abychom na trhu nebyli znevýhodněni," reagoval mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund. Synot Tip zase namítl, že desetiprocentní poplatek není plošný, protože v jeho případě mají uživatelé čipových karet a sázející přes telefon poplatek jen pět procent.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se výší manipulačních poplatků nikdy dříve nezabýval, ale nevyloučil, že by se na základě nových informací z médií nemohl na chování sázkových firem zaměřit. "Záleží na tom, jaké se k nám dostanou informace nebo zda někdo nepodá podnět," řekl ČTK mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Zikmund ale upozornil, že podobné šetření antimonopolního úřadu se již v minulosti uskutečnilo, a to s negativním výsledkem.

V roce 2005 lidé vsadili při kurzovém sázení rekordních 11,4 miliardy korun a na výhrách se jim vrátilo přes deset miliard korun. Za loňský rok se předpokládá růst vsazeného objemu na zhruba 12 miliard korun. Číslo by zřejmě mohlo být ještě vyšší, pokud by domácí firmy mohly provozovat internetové sázení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK