MfD: Šéf Hyundai plánuje cestu do Česka

17.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Šéf korejské automobilky Hyundai Čong Mong-ku by měl přijet v březnu či počátkem dubna do Česka. Hodlá se osobně zúčastnit zahájení výstavby nového závodu jeho firmy v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Ve svém úterním vydání o tom informuje Mladá fronta Dnes (MfD). Čong je však od poloviny loňského roku vyšetřován kvůli zpronevěře, verdikt soudu se očekává v únoru.

Jihokorejská prokuratura v úterý oznámila, že žádá pro Čonga šestiletý trest za mřížemi. Čong se podle úřadů dopustil zpronevěry a dalších trestných činů v souvislosti s vytvářením tajných fondů, z nichž údajně podplácel vlivné lidi. Podle pozorovatelů nelze předvídat, jaké stanovisko v případu soud zaujme. Korejské soudy se ale podle agentury AP často setkávají s veřejnou kritikou za to, že jsou k šéfům velkých koncernů příliš shovívavé. Soudy v podobných případech korupce odsouzeným udělily podmíněný odklad, takže odsouzení se vyhnuli nástupu do vězení.

Ani jeho případné uvěznění by nemělo ovlivnit záměr Hyundai postavit v Česku velkou továrnu. Firma totiž chce dál expandovat do světa.

Automobilka, která se má na jaře začít stavět v Nošovicích, bude produkovat až 300.000 vozů ročně. Výrobu by měla spustit v prvních měsících roku 2009. České úřady však zatím podle MfD nevydaly povolení na stavbu továrny. Očekává se, že se tak stane od poloviny března do poloviny dubna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK