Americké akcie v úterý posunuly rekord Dow Jonesova indexu

17.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. ledna (ČTK) - Americké akcie v úterý vzrostly a posunuly Dow Jonesův index na nové rekordní maximum. Optimismus se na trhu drží díky vlně výsledkových zpráv za poslední čtvrtletí minulého roku. Na širším trhu ale ceny akcií stagnovaly kvůli poklesu emisí ropných firem.

Dow Jonesův index posílil o 26,51 bodu na 12.582,59 bodu, tedy o 0,21 procenta. Jde o 25. rekordní závěr indexu od loňského října, kdy DJI začal zdolávat nová maxima. Index Nasdaq Composite klesl za úterý o pětinu procenta na 2497,78 bodu, když o 5,04 bodu přišel.

Výsledky oznámila například Wells Fargo, pátá největší banka v USA. Její akcie vzrostly díky tomu, že jí čtvrtletní zisk stoupl o 13 procent.

Akcie ropných firem šly dolů kvůli světovým cenám ropy, které klesly o 3,4 procenta. Oslabil tak například Exxon Mobil, ostatní sektory ale posilovaly díky očekávání nižších energetických nákladů. Výrazně rostly akcie firem z odvětví dopravy.

Nejočekávanější zpráva dne ale přišla až po závěru obchodování, kdy zveřejnil výsledky čtvrtletního hospodaření čipový gigant Intel. Akcie podniku mírně klesly a podle analytiků to bylo nižší předpovědí ziskové marže.

Na devizovém trhu oslabil japonský jen kvůli spekulacím, že japonská centrální banka nemusí tento týden zvýšit úrokové sazby. Dolar vzrostl až na 120,77 JPY, nejvyšší úroveň od prosince 2005. V závěru dne byl jeho kurz 120,69 JPY, proti předchozímu závěru vyšší o 0,2 procenta. Kurz eura zůstal na 155,87 JPY a klesl o 0,2 procenta na 1,2913 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK