Aktuálně.cz: O2 se soudí o televizi v mobilech

17.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Mobilní operátor Telefónica O2 nesouhlasí s pokutou za neoprávněné vysílání televizního signálu, kterou mu udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Podal proto kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Informoval o tom internetový server Aktuálně.cz.

Telefónica O2 podle Aktuálně.cz chce, aby soudy jasně řekly, kdo a jak má povolovat vysílání televizních programů v mobilních telefonech. Jde přitom o zásadní rozhodnutí, zda je vysílání televizních stanic v mobilech klasickým televizním vysíláním, a zda jej tudíž musí povolovat a kontrolovat RRTV či nikoli.

Telefónica O2 nabízí zákazníkům od prosince 2005 (tehdy ještě pod jménem Eurotel) možnost zaplatit si program hudební stanice TV Óčko ve formátu speciálně upraveném pro mobilní telefony.

RRTV udělila mobilnímu operátoru pokutu 50 tisíc korun. Podle rady vysílala Telefónica O2 Óčko v rozporu se zákonem. Firmě původně hrozila pokuta až do deseti milionů korun - rada ji snížila kvůli několika polehčujícím okolnostem, mezi kterými bylo i to, že zákon v této oblasti není úplně jednoznačný.

Společnost Telefónica O2 se přesto obrátila na soud. Tvrdí, že na rozdíl od klasického televizního vysílání pro každého nabízí individuální službu. Ta navíc podle Telefóniky O2 závisí na kapacitě sítě a dalších technických podmínkách, a tudíž není klasickým televizním vysíláním. Přirovnává ho spíše k internetovým rádiím, na které se zákon o rozhlasovém a televizním vysílání také nevztahuje.

Městský soud dal zapravdu rozhlasové radě a potvrdil, že mobilní operátor neměl oprávnění televizní program vysílat. Podle soudu je důležité to, že nejde o službu, u které by byl počet lidí, kteří ji mohou využívat, omezený. "Může ji objednat každý, kdo je zákazníkem Telefóniky O2, opatří si potřebné technické zařízení, objedná si a zaplatí tuto službu," uvedl v rozhodnutí soudce Slavomír Novák.

Spor tím neskončil. "Obrátili jsme se na Nejvyšší správní soud s kasační stížností. Stále jsme přesvědčeni, že nešlo o klasické šíření televizního signálu, a proto jsme byli pokutování neoprávněně," řekl Aktuálně.cz mluvčí společnosti Telefonica O2 Martin Žabka.

Kromě TV Óčko za poplatek nabízí nyní Telefónica O2 také vysílání zpravodajského kanálu ČT24, sportovního kanálu Eurosport (včetně českého komentáře) a meteorologické stanice MeteoTV.

Firma využívá datové sítě UMTS, která umožňuje rychlý přístup k internetu, videohovory, sledování TV či stahování hudby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK