Gazprom loni vyvezl plyn za rekordních 37,2 miliardy dolarů

17.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 17. ledna (ČTK) - Ruský plynárenský monopol Gazprom loni vyvezl plyn za rekordních 37,2 miliardy dolarů. Proti roku 2005 je to o 43 procent více. Podnik loni prodal dvacítce evropských zemí větší objem plynu a za vyšší ceny, uvedl dnes ředitel exportní divize Gazexport Alexander Medveděv, který je zároveň náměstkem generálního ředitele Gazpromu.

"Buďte připraveni na další rekord," odpověděl bez bližších údajů na otázku, jaký bude letošní rok. Gazprom podle Medveděva loni splnil své vývozní plány, přestože bylo na konci roku v Evropě nebývale teplé počasí.

Ruský vývozní monopol pokrývá evropskou spotřebu plynu z jedné čtvrtiny. Loni dodal evropským zemím 155,6 miliardy krychlových metrů svého plynu a plynu od dalších dodavatelů. Předloni to bylo 154,3 miliardy kubíků.

Vývozní ceny plynu kopírují světové ceny ropy a ropných produktů, avšak se zpožděním šesti až devíti měsíců. V letošním roce ale pravděpodobně další razantní zdražení plynu nenastane, protože světové ceny ropy klesly.

Sám Gazprom snížil předpověď letošní průměrné vývozní ceny svého plynu na 263 dolarů za 1000 metrů krychlových z předchozího odhadu 290 dolarů. Nová předpověď se více blíží průměrné ceně, za níž Gazprom prodával plyn evropským zákazníkům v první polovině minulého roku.

Medveděv dodal, že chystané kapitálové výdaje Gazpromu plně pokryjí potřeby jeho produkce. Investice mu tak umožní uspokojit poptávku v Evropě a do budoucna zajistit i dostatek plynu pro Čínu. Nákup plynu ve Spojených státech Gazprom nechystá.

Kvůli sporům o ceny za plyn s Ukrajinou a Běloruskem je prioritou Gazpromu vybudovat nové tranzitní cesty do Evropy. Ruský exportér má nyní podle Medveděva na dosah dohodu o vstupu nizozemské společnosti Gasunie do konsorcia, které buduje plynovod pod Baltským mořem do Německa. Jeho dalšími partnery jsou německé koncerny BASF a E.ON.

Během jednoho roku chce Gazprom dokončit studii expanze tureckého plynovodu Blue Stream do jižní Evropy. Dodal ale také, že je konkurenční plynovod Nabucco odsouzen k zániku, pokud se Gazprom nestane jeho podílníkem. Nabucco má vést kaspický a íránský plyn do jižní Evropy, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK