Vláda schválila programy nového OPPI na roky 2007 až 2013

17.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Vláda dnes schválila programy nového Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI), ve kterém budou v letech 2007 až 2013 ze strukturálních fondů EU českým firmám k dispozici zhruba tři miliardy eur (přes 83 miliard korun). Informovalo o tom tiskové oddělení vlády. OPPI naváže na loni ukončený program Průmysl a podnikání, ve kterém bylo připraveno celkem deset miliard korun. Nový program OPPI vládě předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

V OPPI pro léta 2007 až 2013 bude hlavní pozornost zaměřena na propojení osy výzkum-vývoj-inovace-podnikání. Konkrétně půjde o budování vědeckotechnických parků, středisek pro transfer technologií, podnikatelských inkubátorů nebo rozvoji rizikového kapitálu. Do šesti oblastí je rozděleno celkem 15 programů.

Prostředky státního rozpočtu na nezbytné národní spolufinancování budou zajištěny v rámci kapitoly MPO. Část projektových nákladů, přesahující hranici možné veřejné podpory, bude hrazena ze soukromých zdrojů žadatelů o podporu. Ta bude poskytována formou dotací, zvýhodněných úvěrů či záruky.

Získávání peněz z nového programu by mělo být pro žadatele celkově méně náročné. Úvodní etapu podávání žádostí by nově měly urychlit elektronická komunikace či čestná prohlášení podnikatelů. Měl by se zmenšit počet kontrol, které se někdy zbytečně provádějí dvakrát, a navíc se přistupuje ke všem projektům stejně, byť jsou rozsahem značně rozdílné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK