Kalousek v tisku: Škrty by mohly státu uspořit až 35 miliard Kč

18.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Škrty v zákonem daných výdajích státu v kombinaci s růstem ekonomiky by mohly v příštím roce přinést úspory v rozsahu 30 až 35 miliard korun. V rozhovoru pro aktuální vydání týdeníku Ekonom to řekl nový ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). "To, co je zásadní prioritou, je zvrátit současný trend veřejných rozpočtů. A nástroj k otočení trendu je prioritně na straně výdajové," uvedl.

Koalice chce během svého volebního období snížit podíl tzv. mandatorních výdajů z 54,7 pod 50 procent. To však podle Kalouska znamená, že vláda v těchto návrzích musí najít shodu ve sněmovně. Nynější kabinet, který se bude v pátek ucházet o důvěru poslanců, disponuje hlasy 100 z celkového počtu 200 zákonodárců, a nemá tedy většinu.

Daně se podle Kalouska mají snížit všem lidem. "Ale není pravda, že by to nemělo na nikoho dopadnout. Samozřejmě, že to dopadne, a naší ambicí je, aby to dopadlo především na ty, kteří mají sociální síť jako alternativu ke slovu pracovat," tvrdí.

Koalice se dohodla, že bude existovat jediná sazba daně z příjmu u fyzických i právnických osob, a bude také základní sazbou daně z přidané hodnoty. Pokud jde o DPH, počítá koaliční kompromis s tím, že snížená sazba bude stanovena dodatečně. Bude vyšší než nynějších pět procent a se základní sazbou, která je 19 procent, se bude sbližovat. Tzv. složená daňová kvóta by měla do roku 2009 klesnout pod 34 procent hrubého domácího produktu.

Za svou ambici označil ministr financí zastavit současný trend zadlužování i jeho důvody. "To má mimochodem morální rovinu. Ta ospravedlňuje škrty, a upozorňuji, že budou drastické," varoval Kalousek.

Ministr zároveň řekl, že sám nikdy nenavrhoval zrušení majetkových daní s výjimkou zemědělské půdy. Vláda přitom v programovém prohlášení uvádí, že navrhne zrušit daň z dividend, kapitálových výnosů, dědické, darovací (s výjimkou tzv. třetí skupiny), z převodu nemovitostí a daň z nemovitostí ze zemědělské půdy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK