Aktuálně.cz: SSHR nechává peníze uložené na nesprávných účtech

18.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Úředníci Správy státních hmotných rezerv stále nechávají peníze této organizace uložené na kontech soukromých bank, přestože jim to již dříve vytkl Nejvyšší kontrolní úřad. Součástí nápravy mělo být okamžité převedení všech peněz z komerčních bank do České národní banky. Jinak se podle NKÚ správa vystavuje riziku, že v případě pádu soukromé banky stát o většinu peněz přijde. Uvedl to server Aktuálně.cz.

Převod peněz do ČNB schválila SSHR jako nápravné opatření a v listopadu ho potvrdila i vláda. Správa však podle informací serveru převedla do centrální banky pouze korunové účty, zatímco devizové účty u soukromých bank ponechala.

Správa to vysvětluje tím, že ČNB nemá účty v cizí měně. "Na začátku prosince jsme se dotazovali, zda pro nás zřídí devizová konta. Odpověděli, že o to máme požádat a že to posoudí," řekla serveru mluvčí správy Věra Matějů.

Správa nechce uvést, u které banky má dosud uloženy dolary a eura pro nákup strategických surovin, ani jakou sumu zatím nepřevedla do ČNB. Podle mluvčí jde o neveřejné informace. Mluvčí ujistila, že na účtech v cizích měnách jsou jen minimální částky. Správa tvrdí, že účty v cizích měnách jsou při nákupu surovin mnohdy kvůli časovému prodlení výhodnější.

Podle prezidenta NKÚ Františka Dohnala však správa měla převést všechny peníze v jakékoli měně. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) již loni prohlásil, že se vláda ztotožňuje s názorem NKÚ a praktiky v organizaci se už nesmí opakovat. "Všechny příjmy správy hmotných rezerv musí jít do ČNB," cituje server tehdejší Římanovo vyjádření.

SSHR je ústředním orgánem státní správy. Zabezpečuje zejména financování hospodářských opatření pro krizové stavy a stará se o státní hmotné rezervy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK