Chalupec končí jako šéf polské rafinerie PKN Orlen

18.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 18. ledna (zpravodajka ČTK) - Dozorčí rada polské petrochemické společnosti PKN Orlen, v níž má vláda kontrolní podíl, dnes odvolala Igora Chalupce z postu ředitele. Novým šéfem koncernu se stal dosavadní místopředseda Orlenu Piotr Kownacki, dlouholetý spolupracovník prezidenta Lecha Kaczyńského. Informovalo o tom Radio Zet. PKN Orlen ovládá český Unipetrol a sám je ve vlastnictví státu.

Zatímco Chalupce dosadila na pozici šéfa bývalá vláda před volbami v roce 2005, Kownacki byl do řídícího týmu zvolen loni v říjnu a vybírala ho nynější vláda. Kownacki dříve pracoval na státním kontrolním úřadu NIK, kde působil i nynější prezident Lech Kaczyński.

Premiér Jaroslaw Kaczyński novinářům řekl, že Kownacki má lepší osvědčení pro práci v PKN Orlen. Ministr státního pokladu Wojciech Jasiński očekává, že nový šéf PKN Orlen posílí pozice polského koncernu a energetickou bezpečnost Polska.

Analytici i média už delší dobu spekulovali, že konzervativní vláda Chalupce odvolá, i když ho trhy považují za profesionála.

Zhruba 27 procent akcií PKN Orlen vlastní ministerstvo státního pokladu. To loni zvýšilo počet svých statutárních zástupců v devítičlenné dozorčí radě ze čtyř na sedm, a zajistilo si tak volnou ruku i pro případné změny ve složení managementu. Záleží tedy jen na vládě, koho bude v čele podniku chtít. Změnu může prosadit prakticky kdykoli si vzpomene.

Chalupec je jedním z mála manažerů ve státem řízených firmách, který v Polsku až do dneška přežil změny po výměně vlády. Ve volbách v září 2005 zvítězila strana Právo a spravedlnost, kterou vedou dvojčata Lech a Jaroslaw Kaczyńští. Chalupec je v čele firmy přes dva roky a mimo jiné byl u převzetí litevského podniku Mažeikiu Nafta, za který Orlen zaplatil 2,3 miliardy dolarů (téměř 50 miliard Kč). Zásluhu má i na snižování nákladů a celkovém zlepšení pověsti firmy, která byla dříve známá tím, že do jejího řízení často mluvili politici.

Chalupec by mohl podle spekulací tisku řídit litevskou rafinérii. Personální rošády vzbuzují v Polsku velké emoce. Vedení tak velké firmy znamená nejen dobré výdělky, které u Chalupce činí podle polského listu Dziennik okolo 200.000 zlotých měsíčně (přes 1,4 milionu korun), ale také prestiž a vliv na chod hospodářství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK