České lodě přepravují nejméně zboží v EU, obliba ale roste

18.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. ledna (zpravodajka ČTK) - Ačkoli se v Česku pomocí vnitrozemské lodní dopravy přepravuje nejméně zboží v Evropské unii, obliba tohoto způsobu v roce 2005 výrazně vzrostla. Zatímco v roce 2004 putovalo po českých vodních cestách 1179 tun nákladu, o rok později to bylo o 431 tun více, a ČR se tak s 36procentním nárůstem tohoto typu dopravy stala evropským premiantem. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil statistický úřad Eurostat.

Vnitrozemská lodní doprava je nejoblíbenější v Německu, Belgii a Nizozemsku, kde se dohromady přepraví 87 procent veškerého evropského lodního nákladu. Nizozemské lodě v roce 2005 převezly přes 317 milionů tun nákladu, české oproti nim v množství přepraveného zboží zaostaly téměř třistakrát.

Více než 40 procent českých lodních nákladů nepřekročí hranice, hned po Polsku je tak ČR druhou zemí s největším podílem tuzemské lodní dopravy. Pokud české lodě směřují do zahraničí, je to v převážné většině případů do Německa. Naproti tomu Lucembursko, Rakousko, ale také Slovensko používají vodní cesty hlavně pro mezinárodní transport.

Co se týče druhu přepravovaného zboží, využívají se české lodě ve více než 90 procentech případů pro dopravu nerostných surovin a stavebního materiálu. ČR tak kopíruje celoevropský trend: i v rámci EU totiž tvoří 40 procent lodních nákladů právě nerostné suroviny, každá pátá loď pak veze ropné produkty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK