Na horách rekordně nízká návštěvnost, ztráty jdou do milionů

18.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Letošní mimořádně teplá zima bez sněhu zapříčinila rekordně nízkou návštěvnost v zimních střediscích. Lyžařská centra zatím nabídla jen omezené lyžování na umělém sněhu, většina jich je nyní zcela mimo provoz. Hoteliéři i vlekaři letošní sezonu označují za nejhorší za posledních 30 let a pokud se nynější ráz počasí nezmění, půjdou jejich ztráty do stamilionů, vyplynulo z ankety ČTK.

Vzhledem k tomu, že dosavadní tržby mnohých z nich zatím nepokrývají ani náklady na běžný provoz, chtějí se někteří pokusit získat pomoc od státu či krajů.

Za katastrofální považuje vývoj sezony provozovatel areálu v Bublavě na Sokolovsku Jiří Lhota. Od listopadu do současnosti tam spustili jeden z vleků na necelé dva dny. Tržba nepokryla ani náklady na jeho provoz. Teď podporuje návrh, aby stát vlekařům nějakým způsobem pomohl. "I zemědělci závislí na počasí dostávají různé dotace. Nám by šlo například o bezúročné půjčky nebo nějaké překlenovací úvěry. Řada majitelů skiareálů, kteří v minulých letech investovali a splácí leasing, se může dostat na pokraj bankrotu," řekl ČTK Lhota.

O pomoc zřejmě požádají krajský úřad hoteliéři a vlekaři v Ústeckém kraji či Beskydech. Prostřednictvím krajské hospodářské komory chtějí oslovit Moravskoslezský kraj, aby jim pomohl zajistit bezúročný překlenovací úvěr, řekl ČTK předseda představenstva Sdružení podnikatelů v pohostinství, stravovacích a ubytovacích službách UNIHOST Zdeněk Kopka.

Kraje však žádosti o tento druh pomoci zřejmě zamítnou. Ústecký hejtman Jiří Šulc dnes ČTK řekl, že kraj ztráty způsobené nedostatkem sněhu hradit nemůže, protože by to odporovalo pravidlům Evropské unie. Podle něj provozovatelé středisek mohou žádat o dotace na konkrétní projekty, jako je výstavba lanovek či budování dalších atrakcí. Kraj nebo evropské fondy mohou podpořit i propagaci lyžařských středisek.

Podobně se vyjádřila i mluvčí úřadu Moravskoslezského kraje Šárka Swiderová. "Obecně se dá říct, že soukromé podnikání takovýmto způsobem nemůžeme podpořit, to by byla nedovolená veřejná podpora. Každý podnikatel si musí být vědom rizik ve svém oboru, ztráty z podnikání kvůli počasí těžko může hradit kraj," řekla.

S plošnou podporou nesouhlasí ani někteří podnikatelé. "Ztráty k dnešku odhadujeme zhruba na třetinu ročních zisků. Pokud bude pokračovat současné počasí dál, bude to katastrofa," řekl Jiří Zámečník, jednatel společnosti Voda a sport, která provozuje lyžařský areál v Čenkovicích na Pardubicku. Na pomoc státu či kraje se nechce spoléhat, riziko výkyvů počasí považuje za "riziko podnikání", s kterým musí každý podnikatel v zimních sportech počítat.

Podle některých je zase současná špatná sezona potvrzením toho, že hoteliéři v horských střediscích musejí investovat do širší nabídky služeb. Například bazénů a dalších sportovišť. "Turisty zde tak i navzdory chybějícímu sněhu několik dní udržíme. Naše hotely jsou nyní obsazeny asi ze 70 procent," uvedl Bohuslav Komín, mluvčí společnosti provozující sjezdovky a několik hotelů ve Velkých Karlovicích.

Špatné situace se sněhem využila i špindlerovská společnost Yellow Point a návštěvníkům hor nabízí takzvaný No-snowpass. Za 599 korun jeho kupec získá atrakce, za které by jinak jednotlivě zaplatil více než dvojnásobek. V ceně No-snowpassu je například zhoupnutí na obří houpačce, koupání v krytém bazénu či jízda po laně nad přehradou.

Vlekaři ale sezonu ještě nevzdávají, sněžná děla i tyče mají připraveny a čekají na pokles teplot. "Může se stát, že celý únor bude sníh a sezona se tak zlepší. Ztráty proti minulým zimním obdobím určitě budou, provozování sjezdovky je ale podnikání jako každé jiné. S rizikem se musí počítat," uvedl provozovatel areálu na soláňském sedle Marek Cimala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK