Maloobchodní tržby v listopadu vzrostly o 5,7 pct

19.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. ledna (ČTK) - Meziroční tempo růstu maloobchodních tržeb v listopadu 2006 zpomalilo na 5,7 procenta z říjnových 7,6 procenta. Oznámil to Český statistický úřad s tím, že listopad tak zůstal o 0,7 procentního bodu pod vysokým průměrem posledních 12 měsíců.

Největší, zhruba třetinový podíl na listopadovém přírůstku maloobchodních tržeb měly prodejny s potravinami, dobře se prodávaly také sportovní potřeby, hračky, klenoty, hodiny, knihy, květiny, fotoaparáty, počítače a další elektronika. Na odbyt šel rovněž nábytek a další zboží pro domácnost.

V motoristickém odvětví se sezonně neočištěné tržby zvýšily meziročně reálně o 7,8 procenta, v tom za prodej pohonných hmot o 9,3 a za prodej a opravy motorových vozidel o sedm procent.

Nejrychleji podle statistiků rostly tržby v prodejnách s textilem a obuví. Naopak pokles o 5,7 procenta uvádí ČSÚ u prodeje drogistického, farmaceutického a kosmetického zboží. Snížil se i objemově nevýznamný prodej použitého zboží.

V členění podle velikosti se v maloobchodě nejvíce zvýšily tržby v podnicích s 50 až 99 zaměstnanci, resp. se stovkou a více zaměstnanci, a to o 10,3, resp. o 7,8 procenta. Podniky v ostatních velikostních skupinách vykázaly růst od 0,1 procenta do 3,8 procenta.

Meziměsíčně se sezónně očištěné tržby v maloobchodě zvýšily o 0,9 procenta, v tom za potraviny o 1,5 a za nepotravinářské zboží o 1,5 procenta. Maloobchod včetně motoristického segmentu vzrostl meziměsíčně o 0,7 procenta a sezónně neočištěné tržby stouply meziročně o 6,4 procenta.

Podle údajů Eurostatu vzrostly v listopadu sezónně očištěné tržby v maloobchodě 25 zemí EU meziměsíčně o 0,4 procenta a meziročně po odečtení vlivu počtu pracovních dní o 2,3 procenta. Z členských států, za které byla data dostupná, rostly tržby meziročně v Lotyšsku o 21,8 procenta, v Estonsku o 20,5, v Polsku o 8,7, na Slovensku o 7,8, ve Švédsku o 7,4, v Litvě o šest, ve Finsku o 5,4, ve Španělsku o 3,9, V Británii o 3,3, v Dánsku o 2,3, v Lucembursku o 2,1, ve Slovinsku o 1,7 a v Portugalsku o 0,4 procenta.

V Česku sezónně očištěné tržby meziročně vzrostly o 6,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK