Japonské akcie v závěru týdne oslabily

19.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. ledna (ČTK) - Ceny japonských akcií se v závěru týdne snižovaly. Jejich pokles částečně ovlivnil horší výhled některých technologických společností, pomohlo však rozhodnutí centrální banky, která se ve čtvrtek rozhodla nechat úrokové sazby beze změn. Kvůli tomu ale zůstává nízko kurz jenu, který je k dolaru nejslabší za čtyři roky.

Index Nikkei 225 si odepsal 60,49 bodu a den uzavřel slabší o 0,35 procenta na hodnotě 17.310,44 bodu. Sestoupil tak z devítiměsíčního maxima, na němž se ocitl ve čtvrtek. Za celý týden nicméně zpevnil o 1,49 procenta. Širší index Topix klesl o 0,06 procenta na 1714,21 bodu.

Dolů zamířily hlavně akcie výrobců zařízení k výrobě čipů, což byla třeba emise Nikon. Naopak farmaceutické tituly byly v oblibě, takže kurzy podniků jako je Eisai se zvyšovaly.

Japonská centrální banka ve čtvrtek nechala základní úrok na 0,25 procenta, takže Japonsko má stále zdaleka nejnižší sazbu ze všech vyspělých zemí. Na trhu se sice spekulovalo, že banka sazby zvýší, ve dnech těsně před jejím rozhodnutím ale japonská média začala přinášet informace, že se sazby nezmění.

Zvýšení sazeb nebyli nakloněni ani vládní činitelé, nicméně centrální banka odmítla, že by byla pod politickým tlakem. Své rozhodnutí zdůvodnila rizikem návratu k deflačnímu vývoji. V Evropě se nicméně objevily hlasy, že na centrální banku v Japonsku mají vliv politici.

Výrazně se snížil kurz akcií Elpida Memory, kterým uškodila zpráva, že ceny pamětí DRAM klesají. Jednou z příčin je údajně i pokles poptávky před spuštěním nového operačního systému Windows Vista. "Nejvíce ho budou užívat velké podniky, které hned nekupují každou novinku," podotkl hlavní analytik společnosti Toyota Asset Management Haruo Ocuka.

Ekonomové tvrdí, že i kdyby centrální banka sazby zvýšila, kurzu jenu by to zřejmě nepomohlo. Měna je velmi nízko úročená a patří k málo oblíbeným investicím. Využívá se hlavně jako financující měna pro různé spekulativní transakce.

V závěru obchodování se japonský jen k dolaru prodával v kurzu 121,30 JPY, a dále tak klesl z předchozích 120,84 JPY, kde byl ve čtvrtek. K euru klesl na 157,63 ze 156,64 JPY, a podobně dolar vůči euru klesl na 1,2995 z předchozího kurzu 1,2962 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK