Americké akcie šly dopoledne oběma směry

19.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. ledna (ČTK) - Americké akcie dnes šly oběma směry a jejich indexy se příliš nepohnuly. Čtvrtletní zisk počítačové firmy IBM a předpověď výsledku z koncernu General Electric vyvolaly mezi investory pocit, že růst firemních zisků nebude výrazný.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl o 0,1 procenta na 12.558,5 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se ve stejnou dobu o 0,1 procenta zvýšil na 2445,9 bodu.

Trh rychle smazal ranní ztráty indexů, když dorazila zpráva o spotřebitelské důvěře. Optimismus mezi spotřebiteli byl v USA na začátku ledna nejvýše za tři roky díky tomu, že klesají ceny benzinu. Negativní nálada se ale šířila mezi investory do technologických firem.

IBM vytvořila ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk 3,54 miliardy dolarů, analytici ale čekali výsledek lepší. Akcie IBM proto reagovaly poklesem o více než pět procent.

"Důraznost vybírání zisku u IBM je poněkud překvapivá," uvedl jeden z analytiků. "Nebýt toho se ale zbytek trhu jeví solidně. Po pár dnech prodeje to vypadá, že trh půjde opět nahoru," citovala ho agentura Reuters.

Spotřebitelská důvěra v USA se počátkem ledna výrazně zlepšila. Přispěl k tomu příznivý výhled vývoje ekonomiky a osobních financí. Index důvěry sestavovaný Michiganskou univerzitou se podle dnešních předběžných údajů zvýšil na 98 bodů z prosincových 91,7 bodu. Hodnota indexu byla nejvýše od ledna 2004.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK