Ceny akcií na pražské burze po dnešku nejvýše za 13,5 roku

22.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes posílily na nejvyšší hodnotu za takřka 13,5 roku obchodování. Index PX, jenž sleduje výkony devíti předních akcií, přidal 0,96 procenta na výsledných 1634,5 bodu. Překonal tím dosavadní závěrečné maximum 1626,1 bodu z loňského 18. prosince. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Na dobytí rekordu, který byl na spadnutí již minulý týden, měly podle obchodníků významný vliv zahraniční burzy. "První obchodní seance týdne proběhla ve znamení optimismu přeneseného do Evropy díky překvapivě kladnému pátečnímu závěru na trzích v USA," uvedl makléř firmy Cyrrus Milan Andrys.

Nejdražší v historii se staly i některé jednotlivé akcie, například mediální skupiny CME, jež uzavřely na ceně 1809 korun po nejsilnějším posílení ze všech emisí na trhu o 2,43 procenta. Nadprůměrný zájem byl i o akcie operátora Telefónica O2, jejichž výdělek činil 1,36 procenta na 514 korun. Nejvíce obchodované zase byly akcie elektrárenské společnosti ČEZ, jež zpevnily o 0,95 procenta na 907,5 koruny.

S tuzemskými akciemi aktivně obchodují odhadem desítky tisíc osob, na výkonech akcií na burze jsou ale závislé stovky tisíc majitelů podílových fondů nebo lidé, kteří mají peníze u pojišťoven. Loňský rok byl pro akcie v Praze nejhubenější za poslední pět let a přinesl zisk jen 7,8 procenta.

S podobným výkonem jako loni by ale byla řada obchodníků spokojena. "Při pohledu na akciový trh z větší perspektivy je vidět, že české akcie rostou s krátkými přestávkami již od června. Vzniká tak otázka, jestli mají ještě kam růst," upozornil například analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Celkové obchody s akciemi dnes zůstaly objemem 2,7 miliardy korun pod ročním průměrem, v porovnání s pátkem ale narostly o více než 300 milionů korun.

Celkový objem obchodů: 3,526 miliardy Kč

- akcie 2,684 miliardy Kč

- dluhopisy 0,842 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK