Švýcarský Ronal uvažuje o investici dvou miliard Kč na Slovensku

23.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 23. ledna (ČTK) - Švýcarský výrobce automobilových kol z lehkých slitin Ronal uvažuje o investici 2,6 miliardy slovenských korun (zhruba dvě miliardy Kč) do výstavby závodu ve slovenském městě Trebišov. Informoval o tom dnes deník Pravda. Příchod firmy, která chce zaměstnat 500 lidí, by pomohl východoslovenskému okresu, jehož míra nezaměstnanosti patří k nejvyšším v zemi.

"O ničem se ještě nerozhodlo," řekl Jiří Hnízdo z českého Ronalu, který je zodpovědný za slovenský projekt. Rozhovory s případným investorem potvrdil i přednosta trebišovského městského úřadu Anton Schwartz. Upozornil však, že Ronal uvažuje také o dalších možnostech a že město zatím nemá pro firmu připraveny pozemky.

Na přípravu pozemků má město ještě zhruba tři čtvrtě roku, protože závod by se měl začít stavět v posledních měsících letošního roku. Výroba by měla být spuštěna na jaře 2009.

Jednání s firmou Ronal o investičních pobídkách potvrdila rovněž vládní investiční agentura SARIO. "Zatím však nebylo nic schváleno," řekla mluvčí agentury Jana Murínová.

Podle projektu by se v závodě měly vyrábět dva miliony kol z lehkých slitin ročně. Parametry případného slovenského závodu jsou údajně srovnatelné s novou továrnou Ronalu v Pardubicích. Ronal vyrábí více než deset milionů kol z lehkých slitin ročně v sedmi závodech v Německu, Španělsku, České republice, Polsku a Mexiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK