Akcie na burze díky Erste a Orco podruhé za sebou rekordní

23.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Na další rekord posílily akcie obchodované na pražské burze. Největší podíl na růstu měly výkony akcií banky Erste a developera Orco Property Group. Hlavní index trhu PX vyrostl o 0,38 procenta na závěrečných 1640,7 bodu a překonal předchozí maximum z pondělí. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Akciím realitní společnosti Orco Property Group pomohly k růstu o 2,35 procenta na 3227 korun i příznivé finanční údaje. Orco oznámila silný meziroční růst čisté výše aktiv a navíc na vyšší hodnotu, než čekali analytici. Loňské tržby Orka pak stouply více než dvojnásobně.

"Orco potvrdilo předpoklad trhu, že má za sebou úspěšný hospodářský rok. Varováním, že tento silný růstový trend by se mohl zpomalit, může být snížený odhad tržeb pro nadcházející období," uvedla makléřka firmy Fio Jana Havelková.

Akcie rakouské banky Erste, majitelky České spořitelny, posílily o 2,19 procenta na 1682 korun. Zlepšená doporučení k akciím Erste vydali podle makléřů analytici společností CAIB a Wood & Company.

Největší brzdou naopak byly akcie elektrárenské skupiny ČEZ, jež si pohoršily o 0,79 procenta na 900,3 koruny. S novou vládou ožily dřívější plány na prodej části státních akcií ČEZ pro vylepšení příjmů rozpočtu. Státu patří v ČEZ 67 procent akcií, prodej by měl vynést asi 31 miliard Kč, což odpovídalo asi šestiprocentnímu podílu.

S novými rekordy ovšem slábla aktivita investorů. Celkové obchody s akciemi klesly ještě více pod roční průměr na 2,1 miliardy korun z pondělního objemu 2,7 miliardy korun. Hranici sto milionů korun překonalo jen pět emisí akcií, nejlepší ČEZ měl objem 676 milionů korun.

Celkový objem obchodů: 3,576 miliardy Kč

- akcie 2,103 miliardy Kč

- dluhopisy 1,473 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK