ČT: Gandalovič navrhne stav nouze od 25. ledna do 5. února

23.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Stav nouze v krajích a okresech, jejichž lesy při vichřici na konci minulého týdne utrpěly největší ztráty, potrvá po nutném schválení vládou od 25. ledna do 5. února. Ministr zemědělství Petr Gandalovič to řekl dnes v pořadu ČT24 s tím, že jde o návrh, který může vláda prodloužit.

Gandalovič také uvedl, že po případném vyhlášení nouzového stavu by na úrovni krajských inspektorátů vznikly pracovní komise, jež by dohlížely na přidělování zakázek na práce v lesích v mimořádném režimu.

"V žádném případě nechceme využít situaci k nějakému zadání zakázek z ruky, k nějakým neprůhledným transakcím a podobně," odmítl Gandalovič obavy o průběh zadávání zakázek ve stavu nouze.

V pondělí Gandalovič uvedl, že vládě předloží návrh na vyhlášení mimořádného stavu ve čtyřech nejvíce postižených krajích a vybraných okresech. Mělo by jít o Vysočinu, Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj a okresy Bruntál a Trutnov. Výčet okresů se ještě může měnit, dodal ministr.

Vyhlášení nouzového stavu podle ministra umožní efektivněji zadávat práce na likvidaci lesní kalamity a rychleji zpracovat spadané dřevo. "V tuto chvíli se připravuje právní rozbor k režimu, podle kterého budou zadávány veřejné zakázky na zpracování kalamitního dřeva v průběhu nouzového stavu," uvedl v pondělí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK