Právo: ČOI při letošních výprodejích zjistila méně prohřešků

24.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Novoroční výprodeje v Česku jsou v plném proudu a zdá se, že se obchodníci konečně poučili a při slevách už tolik zákazníky nešidí. Česká obchodní inspekce při letošních kontrolách zjistila výrazně méně závažných nedostatků než na začátku minulého roku. Napsalo to dnešní Právo.

"Řetězce mají větší strach z medializace svých pochybení. Výskyt přestupků proti zákonu při slevách se proti loňsku snížil z 58 na 20 procent," uvedl ústřední ředitel ČOI Jiří Pěkný. Od Vánoc inspektoři při 149 kontrolách odhalili 30 přestupků. Loni bylo při 218 kontrolách odhaleno 127 přestupků.

Loni zákon porušily nejen hypermarkety, ale i velkoprodejny zboží pro zahrádkáře a kutily. Obchodníci například špatně účtovali či stanovili procentní slevu, na kterou zákazníky nalákali. Někde nebylo inzerované zboží vůbec na skladě.

Za méně závažná porušení předpisů inspekce uděluje blokové pokuty, za větší prohřešky obchodníky čeká správní řízení. Podmínky pro výprodeje loni zpřísnila novela zákona o regulaci reklamy. Obchodníkům mimo jiné ukládá stanovit počátek a konec výprodejů. Při plošné reklamě musí mít prodejci dostatek zboží na skladě, nebo uvést množství zlevněného zboží v jednotlivých prodejnách. Za porušení zákona o ochraně spotřebitele nyní hrozí pokuta až 50 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK