Japonské akcie díky Toyotě a vývozcům rostly, jen oslaboval

24.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes rostly a vyšplhaly se na nejvyšší hodnotu za devět měsíců. K růstu trhu nejvíce přispěla automobilka Toyota Motors a vývozní společnosti. V závěru obchodování index Nikkei stoupl o 98,83 bodu, tedy 0,57 procenta, a uzavřel na 17.507,40 bodu. Dnešní den byl také nejaktivnější za posledních sedm měsíců, celkem se zobchodovalo 2,67 miliardy akcií.

Burzu táhly nahoru vývozních společnosti, jako automobilky a výrobci elektroniky. Firmám pomáhá slabší jen, který by mohl zlepšit jejich zisky. Nahoru zamířily i energetické společnosti, v čele s firmou Kansai Electric Power, které vylepšili makléři hodnocení. V růstu pokračovaly i ocelárenské společnosti, protože u těchto firem se očekává vyšší růst zisků a fúze.

Japonská měna dnes oslabila a vůči euru se propadla na rekordní minimum. Vůči dolaru byl jen nejníže za čtyři roky. Důvodem byl komentář guvernéra japonské centrální banky Tošihika Fukui, který zpochybnil možnosti dalšího zvýšení úrokových sazeb v Japonsku v příštím měsíci.

Euro k jenu se během dne dostalo na rekordních 158,62 JPY, do závěru se však stáhlo na 158,16 JPY. V úterý v New Yorku euro skončilo na 158,43 JPY. Dolar k jenu v závěru obchodování kvůli vybírání zisků klesl na 121,42 JPY z předchozích 121,63 JPY. Během dne dolar vzrostl až na 121,79 JPY. Kurz eura k dolaru zůstal téměř beze změny na 1,3025 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK