Aktuálně: Pitr jednal s Babišem o prodeji Setuzy

24.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Podnikatelé Tomáš Pitr a Andrej Babiš spolu v posledních týdnech dvakrát jednali o prodeji Setuzy. Napsal to dnes internetový server Aktuálně.cz s tím, že Pitr Setuzu údajně Babišovi nabídl za více než miliardu korun.

Pitr přitom už s ústeckým podnikem oficiálně nemá nic společného. Loni jej prodal firmě M.L. Moran. Tajné služby nicméně varovaly vládu, že transakce byla jen fiktivní a Pitr si svůj vliv nad společností ponechal, uvedl server.

Pitr tuto verzi vždy odmítal. Když měl dnes vysvětlit, jak je tedy možné, že nyní dojednává prodej Setuzy, uvedl, že ve věci figuruje jen jako zprostředkovatel.

Ústecký potravinářský a chemický podnik skončil loni po zásahu vlády v exekuci. Stát se tak domáhá čtyřmiliardové pohledávky, kterou majitelé Setuzy odmítali.

"Situace (podniku) je mírně se zhoršující," řekla Aktuálně.cz mluvčí ústeckého podniku Marie Logrová. "Již v prosinci jsme museli listopadové výplaty posílat na dvakrát - nejdřív zaměstnanci dostali 60 procent a po čtyřech dnech zbytek. Teď v lednu to bylo už 50 na 50 se čtrnáctidenním zpožděním s tím, že v těchto dnech mají pracovníci dostat druhou půlku," uvedla.

Problémy má firma s bankami, které jí podle serveru nechtějí poskytnout další provozní úvěry. Dodavatelé zase chtějí platby ve zkrácených lhůtách či dokonce předem a odběratelé se bojí, že nedostanou své dodávky. "Ne že bychom zaznamenali mnoho výpovědí, ale snižují objednávky," uvedla Logrová.

M.L. Moran stále jedná o Setuze s ministerstvem zemědělství; předminulý týden navštívil firmu nový ministr zemědělství Petr Gandalovič. Podle informací Aktuálně.cz zatím o prodeji podniku někomu dalšímu neuvažuje a snaží se vyřešit problémy firmy se současným vedením.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK