Czechtourism: Počet turistů se letos zvýší o 3 pct na 6,7 milionu

24.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Letos zavítá do České republiky 6,7 milionu zahraničních turistů, tedy o tři procenta více než loni. Turisté budou více navštěvovat regiony, naopak hlavní město čeká mírný pokles. Největší nárůst se očekává u ruských turistů, kteří také v ČR nejvíce utrácejí. Vyplývá to z odhadů státní agentury CzechTourism a profesních sdružení cestovních kanceláří.

Devizové příjmy z cestovního ruchu však nerostou tak rychle, jako přibývá turistů. V roce 2006 utratili turisté v ČR přes 111 miliard korun, na letošek se počítá asi s půlprocentním růstem na 112 miliard. "Nepotřebujeme nutně více turistů, ale budeme se snažit, aby ti turisté byli bonitnější," řekl k tomu ředitel CzechTourismu Rostislav Vondruška. Důvodem stagnace devizových příjmů je podle něj cenová konkurence v oblasti cestovního ruchu, která drží ceny na stejných nebo nižších úrovních než loni.

Tříprocentní nárůst počtu turistů by měl pokračovat i v následujících letech, protože Česká republika je již vnímána jako součást Evropy a jako takzvaná turisticky prozkoumaná země, uvedl Vondruška. Růst počtu turistů v ČR se nijak výrazně neliší od celoevropského průměru, naopak novou cílovou destinací v mezinárodním turistickém ruchu se stala Afrika, kde počet turistů roste až 10procentním tempem.

Do budoucna se bude stále zvyšovat poptávka po kratších cestách, hlavně prodloužených víkendech, a využívání služeb nízkonákladových aerolinií. Turisté se také stále častěji vracejí na místa, která již navštívili a kde se jim líbilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK