Přes 90 pct firem očekává v příštím roce zisk

24.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Více než 90 procent společností na celém světě věří, že v příštích 12 měsících skončí jejich hospodaření ziskem. Zhruba stejný podíl firem předpokládá, že kladný výsledek hospodaření vykážou i v dalších třech letech. Vyplynulo to z průzkumu mezi 1110 generálními řediteli v 50 zemích. Poradenská společnost PricewaterhouseCoopers (PWC) dnes jeho výsledky zveřejnila na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Počet společností, které v příštích 12 měsících počítají se zvýšením zisku, se oproti roku 2002 téměř zdvojnásobil. Manažeři zpravidla očekávají, že jim k tomu napomůže lepší využití nynějších trhů, expanze do zahraničí, fúze a akvizice.

"Generální ředitelé po celém světě, ať již v malých, či velkých společnostech, věří, že jejich společnosti mají potenciál k růstu a že dokážou využít proces globalizace k získání nových trhů a zákazníků a tvorbě nových produktů," komentoval zjištění šéf PWC Samuel A. DiPiazza.

Aby však mohly firmy z těchto příležitostí těžit dlouhodobě, musejí podle DiPiazzy dobře poznat a zvládnout rizika spojená s financováním růstu, různorodostí kultur, řízením rozptýlených zdrojů a narůstající světovou konkurencí.

Při financování předpokládaného růstu téměř 80 procent dotázaných využije vlastních zdrojů a méně než 20 procent hodlá získat finance na kapitálových trzích. Deset procent respondentů uvažuje o financování soukromým či rizikovým kapitálem.

Růst bude podle manažerů pokračovat v Brazílii, Rusku, Indii a Číně. Za země, které nabízejí největší příležitosti k růstu, považují Mexiko, Indonésii, Vietnam, Koreu a Turecko.

Zhruba polovina firem uvedla, že růst podpoří fúzí či akvizicí v zahraničí. Nejčastěji zmiňovanou cílovou zemí byly sousední státy. Nejvíce fúzí a akvizic uskuteční společnosti ze západní Evropy, která je nejpopulárnější i jako cílová oblast. Téměř dvě třetiny respondentů uvedly, že hlavním cílem přeshraničních fúzí a akvizic je přístup na nové trhy a získání nových zákazníků. Nelze však podle nich podceňovat kulturní odlišnosti, legislativní rozdíly a nečekané náklady.

Nejvíce problémů při fúzích a akvizicích předpokládají generální ředitelé v Severní Americe, a to zejména vzhledem ke kulturním rozdílům. Šéfové ve střední a východní Evropě se těchto problémů tolik neobávají, mají ale výrazně větší obavy z politických zásahů.

Za možné překážky růstu označilo 83 procent respondentů přílišnou regulaci, což představuje meziroční zvýšení téměř o 20 procentních bodů. Ve střední a východní Evropě se tři čtvrtiny dotázaných obávají nedostatku kvalifikovaných odborníků.

Rizika, která přímo s podnikáním nesouvisejí, například politická nestabilita, globální oteplování, terorismus, nedostatek ropy a jiných přírodních zdrojů, nebyla hodnocena jako příliš závažná. Zhruba polovina generálních ředitelů uvedla, že nebudou vynakládat peníze na to, aby jim čelila. Nicméně globálního oteplování, klimatických změn a jejich vlivu na podnikání se dle výzkumu obává 40 procent respondentů; v Asii a Tichomoří je to 58 procent, zatímco ve střední a východní Evropě jen deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK