Akcionáři ČSA vyčlenili catering a cargo do dceřiných firem

24.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Mimořádná valná hromada Českých aerolinií (ČSA) schválila vyčlenění nákladového terminálu (cargo) a cateringu do samostatných dceřiných společností. Stoprocentním vlastníkem nově založených firem Air Cargo Terminal a Air Czech Catering budou zatím ČSA, které ale plánují obě dceřiné společnosti ještě v letošním roce prodat, aby zlepšily svoji finanční situaci.

"Odprodej cargo terminálu a cateringu je součástí navrhovaných kroků restrukturalizačního plánu společnosti, který by měl společnost stabilizovat a dovést ji k zisku," řekla dnes ČTK mluvčí ČSA Daniela Hupáková. Dodala, že předběžné nabídky zájemců o catering ČSA obdržely 12. ledna. Nabídky na nákladový terminál společnost očekává koncem ledna.

"U obou společností bude následovat vyhodnocení nabídek a užší výběr firem, kterým bude umožněno provedení tzv. Due dilligence. Počátkem dubna se očekávají závazné cenové nabídky. Realizace odprodeje se předpokládá do poloviny letošního roku," uvedla Hupáková.

ČSA loni zvýšily počet přepravených cestujících o 4,7 procenta na téměř 5,5 milionu lidí. To je vůbec nejvyšší počet za dobu existence firmy, hranici pěti milionů překročily ČSA poprvé v roce 2005. O 1,1 procenta vzrostl loni i počet letů, kterých aerolinie uskutečnily přes 39.000. Přes rostoucí výkony firma uzavře loňské hospodaření s asi půlmiliardovou ztrátou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK