Pražská burza potřetí za sebou vylepšila rekord

24.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Akcie dnes na pražské burze pokračovaly v rekordním růstu a uzavřely již na třetím maximu za sebou. Na rozdíl od úvodu týdne investoři také mnohem aktivněji obchodovali. Středem zájmu kupců byly hlavně akcie firem ČEZ a CME. Hlavní index trhu PX zpevnil o 1,16 procenta na 1659,8 bodu a vylepšil letošní výkon na 4,5 procenta.

Cena akcií ČEZ narostla o 3,07 procenta na 927,9 koruny podporovaná podle makléřů zejména růstem energetických akcií v zahraničí. Zájmu o ČEZ také pomohlo vítězství v tendru na dodávky elektřiny Českým drahám, uvedl obchodník makléřské společnosti Cyrrus. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž na dotaz ČTK úspěch v tendru bez dalších podrobností potvrdil.

Na nové vrcholy posílily akcie společností CME a Orco Property Group. Akcie mediální skupiny CME si polepšily o 1,93 procenta na 1844 korun tažené růstem na domovské americké burze Nasdaq. Letos se již akcie CME, pod kterou patří televize Nova, zhodnotily o 27 procent, což bylo daleko nejvíce na trhu.

Akcie developerské firmy Orco přidaly 0,77 procenta na 3252 korun, což obchodníci připisovali i nadále zprávě o nečekaně vysokém růstu čisté hodnoty majetku. Od konce loňského roku akcie Orka získaly takřka 18 procent.

Celkové obchody s akciemi narostly o více než 1,5 miliardy korun na takřka 3,8 miliardy korun a překonaly roční průměr. Nejvíce obchodované akcie ČEZ měly objem 1,1 miliardy korun.

Celkový objem obchodů: 8,599 miliardy Kč

- akcie 3,764 miliardy Kč

- dluhopisy 4,835 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK