Fischer chce prodat nebo pronajmout dvě letadla Charter Air

24.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Václav Fischer, bývalý majitel cestovní kanceláře Fischer, se chystá prodat nebo pronajmout dvě letadla Boeing 737 již neexistující společnosti Charter Air, bývalé Fischer Air. Potvrdil to sám Fischer. Letadla již více než 15 měsíců stojí na ruzyňském letišti. Jedno z nich nyní prochází údržbou v hangáru ČSA, aby mohlo odletět z České republiky, dodala pro ČTK mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

Údržbu provádí České aerolinie na základě smlouvy s nabyvatelem, řekla Hupáková, nabyvatele však neuvedla. Podle informací, které má ČTK k dispozici, jde o společnost Norwegian Air Shuttle (NAS). Jak potvrdil Fischer, NAS patří mezi vážné zájemce o obě letadla.

Podle něj však zatím o kupci není rozhodnuto, a není ani jisté, zda letadla budou pronajata či prodána. V nejbližších dnech bude uvedeno do provozuschopného stavu i druhé letadlo, aby mohlo na základě přání nového majitele nebo nájemce odletět, řekl pouze Fischer.

V rejstříku Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) je zatím jako vlastník obou letadel uvedena hamburská leasingová společnost A.M.F Aircraftleasing Meier und Fischer, ve které je Václav Fischer společníkem. Problémem při převodu letadel může být fakt, že společnost Charter Air je v konkursu a letadla byla původně součástí konkursní podstaty. "Naše hamburská společnost A.M.F. podala proti tomu vylučovací žalobu a ta letadla byla při soudním řízení 19. prosince z konkursní podstaty vyškrtnuta," řekl Fischer.

A.M.F. podle Fischera nyní čeká na to, zda se správce konkursní podstaty proti rozhodnutí soudu odvolá. "My bychom to považovali za velmi nevhodný krok," řekl Fischer. Pod případný převod letadel na nového majitele se musí podepsat i ÚCL. Vyjádření správce konkursní podstaty Antonína Janáka se ČTK nepodařilo sehnat.

Fischer Air vznikla v roce 1996 a jejím zakladatelem byl Václav Fischer. V roce 2003 se jeho firmy dostaly do potíží a novým majitelem se stala společnost K&K Capital Group podnikatele Karla Komárka. Od června 2005 se společnost přejmenovala na Charter Air a v listopadu stejného roku skončila v likvidaci, o které rozhodl její vlastník. V konkurzu je společnost od loňského února.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK