Čínská ekonomika loni rostla o 10,7 pct, nejrychleji za 11 let

25.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 25. ledna (ČTK) - Čínská ekonomika vzrostla za rok 2006 o 10,7 procenta, nejrychlejším tempem za posledních 11 let. Díky investicím a exportu hrubý domácí produkt ještě zrychlil růstové tempo z předloňských 10,4 procenta, sdělil dnes čínský statistický úřad.

Čtvrtá největší ekonomika světa rostla více než desetiprocentním tempem již čtvrtý rok za sebou. Tímto tempem by Čína mohla již v roce 2008, kdy bude Peking pořádat letní olympiádu, předstihnout dosud třetí Německo. V roce 2005 Čína co do celkové hodnoty ekonomické produkce předstihla Británii.

Výsledek ještě překonal předběžný odhad plánovacího úřadu, který předpokládal růst o 10,5 procenta. Někteří ekonomové očekávají, že v letošním roce Čína loňské růstové tempo zopakuje, vláda jej však chce stlačit pod deset procent.

Ve čtvrtém čtvrtletí se HDP meziročně zvýšil o 10,4 procenta, což bylo mírné zpomalení z 10,6 procenta v předešlém čtvrtletí. Podle analytiků se tak projevila sada opatření, jimiž vláda a centrální banka usilují o zpomaleni růstu. Centrální banka dvakrát zvýšila úrokové sazby a podíl vkladů, které musí banky odvádět do jejích rezerv. Vláda zasáhla proti nadměrným investicím zpřísněním kritérií pro zábor půdy, projektů v energetice a zvýšenou ochranou životního prostředí.

Přijatá omezení zpomalily růst investic v městských oblastech na celoročních 24,5 procenta z předloňských 27,2 procenta. "Naše investiční struktura se zlepšila a investice v sektorech potýkajících se s nadbytkem kapacit se dostaly pod kontrolu," uvedl činitel statistického úřadu. V samotném prosinci se růst fixních investic snížil na 13,8 procenta.

Čína se chce také méně spoléhat na export než dosud, protože její bilanci zatěžují obrovské obchodní přebytky. Loni vykázala Čína rekordní obchodní přebytek 177,5 miliardy dolarů a v celkové platební bilanci měla aktivní saldo kolem deseti procent HDP. Vláda chce více podporovat domácí spotřebu a usmířit tak kritiku, která na jednostranné exportní zaměření ekonomiky přichází zejména z USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK